Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η παγωμένη λεοπάρδαλη στο Κιλιμάντζαρο του Χέμινγουεϊ


"Kilimanjaro is a snow covered mountain 19,710 feet high, and is said to be the highest mountain in Africa. Its western summit is called 'Ngaje Ngai', the House of God. Close to the western summit there is the dried and frozen carcass of a leopard. No one has explained what the leopard was seeking at that altitude."

Έτσι ξεκινάει ένα από τα πιο διάσημα διηγήματα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, "Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο".

Το 1926, ο τοπικός ιερέας Dr. Richard Gustavovich Reusch, σε μια από τις πολλές αναβάσεις του στο Κιλιμάντζαρο, ανακάλυψε και κατέγραψε το μυστηριώδες πτώμα μια παγωμένης λεοπάρδαλης στην κορυφή του όρους. Ο Χέμινγουεϊ είδε την φωτογραφία του Reusch και εμπνεύστηκε το διάσημο διήγημά του.

Ο Χέμινγουεϊ υποστήριξε ότι είχε δει την λεοπάρδαλη την οποία αναφέρει στο διήγημά του όταν ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο. Επίσης υποστήριξε ότι πήρε ένα κομμάτι από το αυτί της σαν ενθύμιο.

Η λεοπάρδαλη έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό από το μέρος και υπάρχει αμφιβολία για το πως βρέθηκε εκεί. Ίσως να κυνηγούσε κάποια αντιλόπη και χάθηκε σε κάποια χιονοθύελλα ή ίσως απλά να μεταφέρθηκε εκεί από εκκεντρικούς ορειβάτες περιμένοντας μια παράξενη ευκαιρία για φωτογράφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου