Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η παράξενη ιστορία των μαλλιών του Έντγκαρ Άλαν Πόε μετά το θάνατο του


Πριν από 30 σχεδόν χρόνια, μια γυναίκα από το Τενεσί, καθώς καθάριζε το σπίτι του παππού της στην Βαλτιμόρη για να το πουλήσει, βρήκε ένα κουτί που περιείχε δυο φωτογραφίες. Η μια ήταν του Έντγκαρ Άλαν Πόε και η άλλη ήταν της αποξενωμένης αδερφής του συγγραφέα, Rosalie Mackenzie, που είχε μια εντυπωσιακή φυσική ομοιότητα με τον αδελφό της.

Ήρθε σε επικοινωνία με τον Jeffrey Savoye, της ιστοσελιδάς Edgar Allan Poe Society of Baltimore, για να δει αν τον ενδιέφερε αυτό που βρήκε. Εννοείται ότι εκείνος ενδιαφέρθηκε αμέσως.

Αλλά αυτό που βρήκε η γυναίκα δεν ήταν μόνο η φωτογραφία.



Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας του Πόε -αντίγραφο του γνωστού πορτρέτου του Oscar Halling- υπήρχε ένα κακογραμμένο σημείωμα και μια τούφα (δώδεκα καστανές τρίχες) μαλλιών μήκους περίπου δύο ιντσών. Οι τρίχες ήταν στερεωμένες στη φωτογραφία όχι με κερί, αλλά από μια ζωική κόλλα (ο Savoye υποψιάζεται ότι είναι από δέρμα κουνελιού).

Η τούφα αποδείχτηκε ότι είναι παρμένη από το κεφάλι του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Φαίνεται ότι δεν είναι η μοναδική τούφα -ένα είδος λείψανου- μιας και πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλες (τουλάχιστον ακόμα 12) σε συλλογές σε όλη τη χώρα.

Η ιστορία των μαλλιών ξεκινάει στις 8 Οκτωβρίου του 1849, μια ημέρα μετά το θάνατο του Πόε, σε μια θέασή του πριν την κηδεία του. Στο κοινό ήταν οχτώ άνθρωποι, ανάμεσα τους η εξαδέλφες του Neilson Poe και Elizabeth Rebecca Herring, και ένας γνώριμος τους, ο γιατρός Joseph Evans Snodgrass.

Κατά τη διάρκεια του θρήνου, η Herring έκανε κάτι που εξόργισε τους υπόλοιπους εκείνη την ώρα: πήρε μερικά μαλλιά από τον νεκρό, πιθανότατα από το πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Η τούφα που βρέθηκε στην φωτογραφία

Το έθιμο μπορεί να φαίνεται παράξενο τώρα αλλά τότε ήταν κάτι πολύ συχνό στην Αμερική και την Ευρώπη.

Στην περίπτωση του Πόε, ο συγγραφέας είχε δώσει μια τούφα από τα μαλλιά του και ενώ ζούσε σαν δώρο. Το 1846, ένας θαυμαστής του ζήτησε ένα αυτόγραφο από τον συγγραφέα, αλλά εκείνος αποφάσισε να του προσφέρει μια τούφα από τα μαλλιά του.

Μια τούφα που πήρε ο Dr. Snodgrass

Οι φανατικοί του Πόε είναι και συλλέκτες διαφόρων αντικείμενων του. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Susan Jaffe Tane, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης ιδιωτικής συλλογής του κόσμου για τον Πόε, αγόρασε μια τούφα από τα μαλλιά του συγγραφέα, καθώς και το δαχτυλίδι των αρραβώνων της μνηστής του, φωτογραφίες κ.ά., για περίπου 96.000 δολάρια. Τούφες του Πόε έχουν επίσης πωληθεί στο eBay.

Το φυλαχτό περιέχει τούφες μαλλιών του Πόε

Ολόκληρο το άρθρο στο atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου