Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Monopoly: Η αρχική έκδοση καταδίκαζε τα μονοπώλια

Το παιχνίδι της Philips filed το 1904

Το διάσημο (καπιταλιστικό) παιχνίδι της Monopoly βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά από την αδερφούς Πάρκερ τον Φεβρουάριο του 1935, μέσα στην παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Ακόμη και κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών, οι Αμερικανοί να φαντάζονταν ότι έφτιαχναν περιουσία και εξασφάλιζαν μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά ακινήτων.



Δείτε ακόμη:
Γιατί τα πιόνια της Monopoly είναι αυτά που είναι;
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η monopoly κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση λόγω περιορισμών στην παραγωγή

Η Monopoly δεν ξεκίνησε το 1935. Και αν ψάξουμε την προέλευση του παιχνιδιού, θα βρούμε μια ειρωνική, περίεργη ιστορία. Η Elizabeth (Lizzie) J. Magie Phillips (1866–1948), μια μαθήτρια του προοδευτικού οικονομολόγου της εποχής Henry George, δημιούργησε το πρωτότυπο το 1903. Και το έκανε με στόχο να αποτυπώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την συγκέντρωση γης σε ιδιωτικά μονοπώλια. Όπως εξηγεί η Mary Pilon, η συγγραφέας του The Monopolists: Obsession, Fury, and the Scandal Behind the World’s Favorite Board Game, το αρχικό παιχνίδι -The Landlord’s Game- είχε δυο σετ κανόνων: "ένα αντι-μονοπωλιακό στο οποίο όλοι ανταμείβονταν όταν δημιουργούνταν πλούτος και ένα μονοπωλιακό στο οποίο στόχος ήταν να δημιουργηθούν μονοπώλια και να συντριβούν οι αντίπαλοι". Με άλλα λόγια, το πρωτότυπο παιχνίδι της Monopoly δημιουργήθηκε ως κριτική των μονοπωλίων.

Η έκδοση της αγοράς

Το The Landlord’s Game πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904 και εκδόθηκε το 1906. Όπως αναφέρει η Pilon, "Έπαιζαν με χρήματα και ιδιοκτησίες που μπορούσαν να πωληθούν και να αγοραστούν. Οι παίκτες δανειζόντουσαν χρήματα, είτε από τράπεζα ή μεταξύ τους και πλήρωναν φόρους".

Το The Landlord’s Game έμοιαζε με το παιχνίδι που οι αδερφοί Πάρκερ έκαναν διάσημο.

Η πρώτη έκδοση των Πάρκερ

Οι αδερφοί Πάρκερ ποτέ δεν πίστωσαν το παιχνίδι στην Magie Philips. Αντ' αυτού, εμφανίστηκε κάποιος Charles Darrow, έφτιαξε τη δική του εκδοχή, πείραξε το σχέδιο, το ονόμασε Monopoly, έγραψε περί πνευματικών δικαιωμάτων στην συσκευασία με το όνομά του και πούλησε το παιχνίδι στους αδερφούς Πάρκερ έναντι 7.000 δολαρίων, μαζί με έξτρα από τις πωλήσεις. Τελικά έγινε εκατομμυριούχος.

από: open culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου