Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρχαίες επιγραφές


"Τα ψηλά σπίτια είναι η ειρήνη και η αρμονία των απογόνων μας. Να θυμάστε την καταστροφή των μεγάλων τσουνάμι. Μην χτίσετε σπίτια πέρα απ' αυτό το σημείο", γράφει σε μια πλάκα ύψους 4 ποδών στο ιαπωνικό χωριό Aneyoshi. Οι κάτοικοι που άκουσαν τις συμβουλές των προγόνων τους έσωσαν τα 11 σπίτια του χωριού τους από το φονικό τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011. Τα κύματα σταμάτησαν μόλις 300 πόδια πριν την πλάκα.
 
 

Σε όλη την ακτή της Ιαπωνίας, υπάρχουν εκατοντάδες "πλάκες των τσουνάμι", όπως τις αποκαλούν, με προειδοποιητικά μηνύματα και συμβουλές, μερικές ηλικίας άνω των 600 ετών. Αυτές οι επίπεδες πλάκες, μερικές με ύψος 10 πόδια, σχηματίζουν ένα σύστημα προειδοποίησης για την Ιαπωνία, της οποίας η μεγάλη ακτογραμμή κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων είναι επαναλαμβανόμενος στόχος των σεισμών και των τσουνάμι στο πέρασμα των αιώνων. Πολλές φέρουν απλές προειδοποιήσεις όπως να τα παρατήσουν όλα και να επιδιώξουν υψηλότερο έδαφος μετά από έναν ισχυρό σεισμό. Άλλες, όπως αυτές στο Aneyoshi, αναφέρουν συγκεκριμένα που να χτίσουν σπίτια και που όχι. Σε πολλές πλάκες αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών ως μια ζοφερή υπενθύμιση της καταστροφικής δύναμης των κυμάτων.

Πλάκα που στήθηκε το 1933 σε μια πλαγιά ενός λόφου στην Aneyoshi - πηγή

Σύμφωνα με τοπικούς μελετητές, μόνο μερικά χωριά όπως το Aneyoshi εισάκουσαν αυτές τις παλιές προειδοποιήσεις, διατηρώντας τα σπίτια τους ασφαλή στα ψηλά. Άλλοι προτίμησαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις καθώς οι παράκτιες πόλεις μεγάλωσαν με τα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα και κοινότητες που είχαν μετακινηθεί ψηλότερα τελικά μεταφέρθηκαν στην παραλία για να είναι πιο κοντά στις βάρκες και τα δίχτυα τους. Πολλές από αυτές αφανίστηκαν στις 11 Μαρτίου του 2011, μαζί με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών.

Μια πλάκα στην παράκτια πόλη Kesennuma γράφει, "Να είστε πάντα προετοιμασμένοι για απρόβλεπτα τσουνάμι. Επιλέξτε την ζωή πάνω από τα υπάρχοντα και τα τιμαλφή σας". Η Kesennuma ήταν μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές το 2011, καθώς αλιευτικά και μεγάλα πλοία έπεσαν πάνω στα κτίρια και τα σπίτια όσων αγνόησαν τη συμβουλή.

Στο Aneyoshi ήταν διαφορετικά. Η στενά δεμένη κοινότητα σεβάστηκε τους προγόνους και τις συμβουλές τους. Η πλάκα στήθηκε μετά από δύο τσουνάμι που κατέστρεψαν το χωριό. Η πρώτη στήθηκε το 1896 και άφησε μόνο δύο επιζώντες. Η δεύτερη το 1933 και άφησε τέσσερις επιζώντες.

Τα επαναλαμβανόμενα τσουνάμι έχουν παρασύρει μεγάλο αριθμό από αυτές τις πλάκες. Σε ορισμένα μέρη, δημιουργήθηκαν νέα μνημεία ως προειδοποίηση για τα τσουνάμι αντικαθιστώντας τις παλιές.

Στην φωτογραφία από την 31 Μαρτίου του 2011, ένας επιζών από το τσουνάμι περπατάει δίπλα σε μια πλάκα στο χωριό Aneyoshi - πηγή

Μια πλάκα στο Χονσού. Αν και οι επιγραφή έχει φθαρεί, αυτή η πέτρα πιστεύεται ότι έχει στηθεί μετά το μεγάλο σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι που συνέβη το 869 μ.Χ. - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου