Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Βικτοριανοί δονητές: Ο γιατρός μπορεί να σας ικανοποιήσει

Εξώφυλλο του "A Description of the Vibrator and Directions for Use" (εγχειρίδιο χρήσης δονητών) του C.H.Liedbeck (1891 περίπου)

Διαφήμιση του δονητή του James Barker στην Φιλαδέλφεια (1906 περίπου)

Οι γιατροί κατά την βικτοριανή εποχή έπρεπε συχνά να κουράρουν γυναίκες ασθενείς με υστερία, με συμπτώματα όπως το άγχος, την ευερεθιστότητα και φούσκωμα στο στομάχι.

Για όλα αυτά, κάτι που πλέον δεν το αναγνωρίζει η ιατρική κοινότητα, έφταιγε η μήτρα. Η συνταγογραφούμενη θεραπεία ήταν "πυελικό μασάζ" για να προκληθεί "υστερικός παροξυσμός". Βασικά, οργασμός, ο οποίος θα αποκαταστούσε την υγεία στην πάσχουσα.

Το πυελικό μασάζ ήταν μια ρουτίνα για τους περισσότερους βικτοριανούς γιατρούς. Όμως, όπως μαρτυρούν ιατρικά περιοδικά της εποχής, ήταν κουραστικό, βαρετό και μια απαιτητική εργασία.

Ο Dr. J. Mortimer Granville πρωτοστάτησε στον δονητή στα 1880, όταν κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως ιατρικό όργανο. Στα ιατρεία τοποθετούνταν μια τεράστια γεννήτρια που περιοριζόταν για το δονητή.

Ωστόσο, έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες της βικτοριανής εποχής, οι οποίες ήθελαν να αποκτήσουν τις προσωπικές συσκευές τους και να τις μεταφέρουν από τα ιατρεία όπου ήθελαν εκείνες.

Επίδειξη χρήσης δονητή (1891 περίπου)

Διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο μασάζ με τον δονητή (1906 περίπου)

Μια σειρά από εικόνες στο πίσω μέρος του κουτιού του δονητή Veedee που δείχνουν διάφορες χρήσεις του. Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο γερμανικός δονητής μπορούσε να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα (1915):







Η ηθοποιός Colleen Moore ενώ χρησιμοποιεί ένα δονητή (1927)

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου