Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Agnete και η αρσενική γοργόνα


Κάτω από τη δανέζικη γέφυρα Højbro βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα μιας αρσενικής γοργόνας και των 7 γιων του που θρηνούν για πάντα τη μητέρα και σύζυγο που τους άφησε για να βγει στη στεριά



Το δανέζικο ποίημα, Agnete og Havmanden αναφέρεται στην ιστορία της Agnete, που άφησε την οικογένειά της για να αρχίσει μια νέα ζωή στη θάλασσα με μια αρσενική γοργόνα, για λίγο... Από το 1992 το υποβρύχιο γλυπτό του Δανού καλλιτέχνη Suste Bonnén έδωσε μορφή στην φαντασία κάτω από μια γέφυρα στην κεντρική Κοπεγχάγη.


Πρόκειται για μια παραδοσιακή δανέζικη ιστορία που αρχικά διαδόθηκε προφορικά. Η νεαρή Agnete περνούσε δίπλα από τη θάλασσα όταν μια αποφασιστική αρσενική γοργόνα αναδύθηκε από τα νερά και της πρόσφερε το χέρι του σε γάμο. Ούσα ζωηρή και παρορμητική η Agnete, παράτησε ότι έκανε και πήγε να ζήσει μαζί του κάτω από τα κύματα. Το ζευγάρι απέκτησε επτά παιδιά και τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν υπέροχα μέχρι που η Agnete άκουσε από μακριά να χτυπούν καμπάνες εκκλησίας. Άφησε την οικογένειά της για να δει για λίγο την παλιά ζωή της, υποσχόμενη να επιστρέψει. Ωστόσο, μόλις επέστρεψε στην παλιά της ζωή, η Agnete αποφάσισε να μην επιστρέψει στη θάλασσα, αφήνοντας τον σύζυγο και τα παιδιά της να μαραζώνουν για τη χαμένη τους αγάπη.


Το γλυπτό βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα Højbro, στον βυθό του καναλιού Frederiksholm και δείχνει τον σύζυγο και τα παιδιά της Agnete να τεντώνονται προς την επιφάνεια, λαχταρώντας τη μητέρα τους.

Το απόκοσμο και παράταιρο γλυπτό είναι εύκολο να χαθεί καθώς κανείς κοιτάζει το παλάτι Christiansborg -το παλάτι που σήμερα φιλοξενεί το κοινοβούλιο της Δανίας-, το Børsen -χτίστηκε από τον Christian IV και είναι το παλαιότερο χρηματιστήριο στη Δανία- και δεκάδες εκδρομικά σκάφη περνούν από πάνω του κάθε μέρα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου