Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα αγάλματα στις Βρυξέλλες που ... ουρούν


Ένα από τα σύμβολα των Βρυξελλών δεν είναι κάποια γέφυρα ή κάποιος πύργος, αλλά το μικρό άγαλμα ενός μικρού παιδιού που ουρεί δημοσίως. Είναι το Manneken Pis το οποίο σας είχα παρουσιάσει και παλιότερα. Φαίνεται όμως ότι στην πρωτεύουσα του Βελγίου έχουν κάποια εμμονή με τα αγάλματα που ουρούν. Και αυτό γιατί το Manneken Pis δεν είναι το μοναδικό άγαλμα του είδους, αλλά υπάρχουν τα αγάλματα ενός κοριτσιού και ενός σκύλου.



Jeanneke Pis


Η Jeanneke Pis είναι η μικρή αδερφή του Manneken Pis. Είναι το άγαλμα, ύψους μισού μέτρου από μπλε-γκρι ασβεστόλιθο, ενός μικρού κοριτσιού με πλεξίδες, που κάθεται οκλαδόν πάνω από ένα σιντριβάνι και ουρεί. Είναι μια πολύ πρόσφατη προσθήκη στην πόλη, ανεγέρθηκε το 1987, και γι' αυτό η Jeanneke Pis είναι ως επί το πλείστον άγνωστη στους ταξιδιώτες. Το γλυπτό προστατεύεται με σιδερένια κάγκελα από διάφορους βανδαλισμούς.


Zinneke Pis


Το τρίτο μέλος της οικογένειας Pis είναι ένας σκύλος, ο Zinneke Pis. Το χάλκινο γλυπτό βρίσκεται στη γωνία των Rue des Chartreaux και Rue de Vieux-Marche. Το σκυλί έχει σηκωμένο το ένα πόδι του και ουρεί. Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της οικογένειας, ο Zinneke δεν βρίσκεται σε κάποιο συντριβάνι. Ανεγέρθηκε το 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου