Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Ντόναλντ Ντακ ήταν ... Ναζί


Η Disney έχει παρουσιάσει κατά καιρούς μερικά κινούμενα σχέδια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφισβητήσιμα. Έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό και σεξισμό, την προώθηση της χρήσης ναρκωτικών ακόμη και για παιδοφιλία. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Ντόναλντ Ντακ ήταν Ναζί.



Το 1943, η Walt Disney productions κυκλοφόρησε μια προπαγανδιστική ταινία μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια. Την "Der Fuehrer’s Face", με τον Ντοναλντ Ντακ ως έναν απρόθυμο εργάτη σε ένα εργοστάσιο στη ναζιστική Γερμανία. Αν και ποτέ η αντιναζιστική προπαγάνδα δεν είναι αρκετή, χρειαζόταν η Disney να την ανακατέψει σε κινούμενα σχέδια για παιδιά και την οικογενειακή; Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων) για το ίδιο έτος και μάλιστα είναι η μοναδική ταινία της εταιρίας με τον Ντόναλντ Ντακ που έχει κερδίσει Όσκαρ.


Η ταινία αρχίζει με μια μπάντα αποτελούμενη από τους ηγέτες του Άξονα (ο Μουσολίνι παίζει τύμπανο, ο Χίμλερ ταμπούρο, ο Γκέμπελς τρομπόνι και ο Τότζο Χίντεκι σουζάφωνο) και η οποία παρελαύνει μέσα από μια μικρή γερμανική πόλη. Παίζουν το τραγούδι με τίτλο "Der Fuehrer’s Face", γνωστό ως "ναζιστικό τραγούδι", του Oliver Wallace, το οποίο στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε πριν την κυκλοφορήσει του καρτούν με την παρωδία του ναζιστικού ύμνου.

Ένα δείγμα των στίχων:

When der fuehrer says we is de master race
We heil heil right in der fueher’s face
Not to love der fuehrer is a great disgrace
So we heil heil right in der fuehrer’s face

Όταν ο Φύρερ λέει ότι είμαστε η κυρίαρχη φυλή
Εμείς χαιρετούμε στο πρόσωπό του Φύρερ
Το να μην αγαπάς τον Φύρερ είναι μεγάλη ντροπή
Γι' αυτό χαιρετάμε στο πρόσωπό του Φύρερ

Έπειτα συναντάμε τον Ντόναλντ στο σπίτι του, διακοσμημένο με ταπετσαρία με σβάστικα και έναν κούκο που μοιάζει στον Φύρερ. Αρχίζει η 48ωρη ημερήσια βάρδια του στον ιμάντα μεταφοράς του εργοστασίου με τις οβίδες του πυροβολικού, και όλο αυτό το διάστημα βομβαρδίζεται με τη ναζιστική προπαγάνδα σχετικά με την Άρια φυλή και τη δόξα της εργασίας για τον Χίτλερ.

Στο τέλος, ο Ντόναλντ ξυπνάει σώος και αβλαβής στο υπνοδωμάτιο του (που δεν έχει σβάστικες) και συνειδητοποιεί ότι δεν είχε αυτομολήσει στους ναζί και όλα ήταν ένα πολύ κακό όνειρο. Άντε βγάλτε εσείς όμως την εικόνα του Ντόναλντ με ναζιστική στολή από το κεφάλι σας...

Δείτε το οκτάλεπτο κινούμενο σχέδιο πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου