Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

10+1 δραματικές φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια σύνθεση 6 φωτογραφιών του Αυστραλού φωτογράφου Frank Hurley απεικονίζει πολεμικά αεροσκάφη σε υποστήριξη των Βρετανών στρατιωτών.

Στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου του 1918, "την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα", όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον Τύπο, είναι η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), οπότε έληξε και επίσημα ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα "L'Armistice". Στη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας είναι γνωστή με το όνομα "Ημέρα Ανάμνησης" ("Remembrance Day" ή "Jour du Souvenir" στον Καναδά), στην Πολωνία ως "Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας" και στις ΗΠΑ ως "Veterans Day" (Ημέρα Παλαιμάχων). - πηγή

Δείτε 11 δραματικές φωτογραφίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου



Μέλη του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου που βυθίζεται γλυτώνουν τελευταία στιγμή, μετά τον τορπιλισμό του από γερμανικό υποβρύχιο. Προσέξτε μερικούς άνδρες που κατεβαίνουν από το πλοίο. Περίπου 20.000 Βρετανοί, Σύμμαχοι και μέλη πληρωμάτων ουδέτερων εμπορικών πλοίων και πολίτες έχασαν τη ζωή τους από υποβρύχια. Δείτε, το παράξενο καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Μια σπάνια έγχρωμη φωτογραφία με Βρετανούς τραυματιοφορείς που μεταφέρουν έναν πληγωμένο σύντροφο μέσα από τη λάσπη στη Φλάνδρα. Δείτε εκεί που γράφτηκε το "In Flanders Fields"


Ένας Αυστραλός στρατιώτης μεταφέρει έναν πληγωμένο σύντροφο του στην Καλλίπολη.


Χρησιμοποιημένοι κάλυκες μετά από ένα βομβαρδισμό του βρετανικού πυροβολικού στην Ελλάδα.


Επίθεση του γερμανικού πεζικού στο Βερντέν στις 15 Μαρτίου του 1916. Αρκετοί στρατιώτες χρησιμοποιούν χειροβομβίδες και ένας είναι εξοπλισμένος με φλογοβόλο.


Γάλλος στρατιώτης πυροβολείται κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης στο Βερντέν.


Ακόμα μία σπάνια έγχρωμη φωτογραφία που δείχνει την ύπαιθρο της Φλάνδρας μετά τη Μάχη της Passchendaele (τρίτη Υπρ) το 1917.


Γερμανικό σκυλί αγγελιαφόρος πηδά πάνω από ένα χαντάκι. Εκατομμύρια ζώα υπηρέτησαν στον Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων αλόγων, σκύλων και ταχυδρομικών περιστεριών.


Ο κρατήρας που άφησε η έκρηξη ενός βρετανικού ορυχείου την 1η Ιουλίου 1916, κατά την πρώτη ημέρα της μάχης του Somme. Οι 27 τόνοι εκρηκτικών άφησαν κρατήρα βάθους 40 μέτρων και περιμέτρου 300 μέτρων. Δείτε πως είναι σήμερα μερικά από μέρη όπου διεξήχθησαν διάσημες μάχες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


Το υπόγειο του σπιτιού στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, όπου ο Τσάρος Νικόλαος Β' και η υπόλοιπη ρωσική βασιλική οικογένεια πυροβολήθηκαν από τους Μπολσεβίκους απαγωγείς τους στις 17 Ιουλίου του 1918.

από: mental floss

2 σχόλια:

  1. 1914-2014, μια ιστορία για τα 100 χρόνια (που δεν τα στοχαστήκαμε): Ο παππούς Αλία πάει στον πόλεμο
    - της Άζρα Νουχεφέντιτς
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/12/1914-2014-100_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, του ανθρώπου που στάθηκε η αφορμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
      http://3otiko.blogspot.com/2013/03/blog-post_16.html#ixzz3Lx6aOk4A

      Διαγραφή