Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

100 χρόνια LEICA: Η φωτογραφική που (κατ)έγραψε την ιστορία


Εκατό χρόνια πριν

Το 1911 ο Γερμανός Ernst Leitz, ο οποίος διαθέτει εργοστάσιο οπτικών ειδών προσλαμβάνει τον μηχανολόγο μηχανικό Oskar Barnack για να δημιουργήσει την φωτογραφική μηχανή που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της φωτογραφίας. Η Leica (το όνομα της προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές του Leitz Camera) ήρθε τελικά στον κόσμο το 1914. Το μικρό της σχήμα (ως τότε οι μηχανές ήταν κυρίως ογκώδη “κουτιά”), η ευκολία των χειρισμών, η αθόρυβη λειτουργία της, η αξιοπιστία και η οξύτητα των φακών, αλλά και το φιλμ των 35χιλ., αλλάζουν την πορεία της φωτογραφίας. Χωρίς τις δυσκολίες μεταφοράς της μηχανής, το φωτορεπορτάζ απελευθερώνεται και τα γεγονότα αποτυπώνονται στην γέννησή τους. Η εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ταχύτατη και στα χρόνια που ακολουθούν ένας μεγάλος αριθμός διάσημων φωτογράφων ταυτίζουν το όνομά τους και το φωτογραφικό τους έργο με τη Leica.





Napalm Girl


Οπλισμένος μόνο με μία Leica M2 35mm ο Nick Ut, ένας 21χρόνος Βιετναμέζος φωτογράφος που συνεργαζόταν με το Associated Press), τράβηξε ίσως την πλέον ιστορική φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ. Μία φωτογραφία που όταν δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1972 ταρακούνησε τόσο την κοινή γνώμη που αρκετοί θεωρούν ότι ήταν αυτή που έφερε γρηγορότερα το τέλος του μάταιου πολέμου στο Βιετνάμ. Η φωτογραφία απεικονιζει την εννίαχρονη Kim Phuc να τρέχει γυμνή την ώρα που τα χημικά της βόμβας ναπάλμ κατατρώνε τις σάρκες της. Η Kim Phuc η οποία ζει σήμερα στον Καναδά πέρασε στην ιστορία ως Napalm Girl.


Ο αιώνας του Henri Cartier - Bresson


Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν έχει χαρακτηρισθεί από τον Ρίτσαρντ Άβεντον ως τον «Τολστόι της φωτογραφίας» και ίσως όχι άδικα. Με όπλο του την Leica από την δεκαετία του ‘30 έως το 2004 όπου έφυγε από την ζωή άφησε σημαντικά έργα παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Από καθημερινές στιγμές σε όλο τον πλανήτη ως σημαντικές ιστορικές φωτογραφίες όπως η τελευταία φωτογραφία του Γκάντι λίγο πριν την δολοφονία του.


Ο Τσε του Rene Burri








O Ρενέ Μπουρί θα ήταν αυτές τις ημέρες ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στους εορτασμούς της Leica όμως πέρασε και αυτός στην ιστορία όπως και οι φωτογραφίες του μόλις στις 20 Οκτωβρίου. Ο άνθρωπος που μας χάρισε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πορτρέτα του Τσε έχει στο βιογραφικό του σημαντικές στιγμές όπως φωτογραφίσεις προσωπικοτήτων όπως του Φιντέλ Κάστρο και του Πάμπλο Πικάσο.


Η εκτέλεση της Σαϊγκόν


«Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρά όπλα στον κόσμο». Ο φωτογράφος Eddie Adams γνωρίζει ότι έχει τόσο δύναμη όσο όση και ο αρχηγός Αστυνομίας του νοτίου Βιετνάμ Nguyen Ngoc Loan, και ίσως και περισσότερη. «Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την φωτογραφία: ο αποδέκτης της σφαίρας και ο Nguyen Ngoc Loan. Ο Loan σκότωσε τον Βιετκόνγκ. Εγώ σκότωσα τον Loan με τη φωτογραφική μου μηχανή».


Ένα φιλί στο Παρίσι


Αν το Παρίσι θεωρείται ερωτική πόλη ένα μέρος αυτής της φήμης το χρωστάει και σε αυτή την στιγμή που αποθανάτισε στις αρχές τις δεκαετίας του ‘50 με την Leica του ο Robert Doisneau. H φωτογραφία «Le Baiser De L‘Hotel De Ville» με το νεαρό ζευγάρι να φιλεύεται ανέμελα στο κέντρο του Παρισιού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Life είναι η πλέον διάσημη του Doisneau. H αυθεντική εκτύπωση πωλήθηκε τον Απρίλιο του 2005 σε δημοπρασία και κατέληξε σε Ελβετό συλλέκτη έναντι 155.000 ευρώ.


Οι στιγμές του Robert Capa




Όταν γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1913 ο Ρόμπερτ Κάπα στην Βουδαπέστη το όνομα του ήταν Andre Friedmann. To ψευδώνυμο του το χρωστάει στα χρόνια των σπουδών του στο Παρίσι όπου το Capa σημαίνει «καρχαρίας» στα Ουγγρικά. Παρατσούκλι καθόλου τυχαίο καθώς μπόρεσε να έχει ένα από τα πλέον καίρια χτυπήματα όταν χρειάστηκε στην ιστορική φωτογραφία από τον ισπανικό εμφύλιο. Για το περιοδικό Life έστειλε ένα μοναδικό αφιέρωμα από την μάχη που έκρινε το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ενέπνευσε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για τις σκηνές στην αρχή της ταινίας τους «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».


First we take Iwo Jima


To νησί Iwo Jima, μόλις 600 μίλια από το Τόκιο, έγινε ένα από τα αιματηρότερα σκηνικά μαχών λίγο πριν την λήξη του Β Π.Π. Στις 23 Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα καταφέρουν να σηκώσουν την αστερόεσσα στην κορυφή του όρους Suribachi και να χαρίσουν στον Joe Rosenthal και στην Leica του μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα.


Then we take Berlin


To οριστικό τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πτώση του Βερολίνου καταγράφηκε μέσα από την Leica του φωτογράφου του Κόκκινου Στρατού Yevgeny Khaldei. Μπορεί η φωτογραφία να πέρασε από χίλια κύματα -και άλλες τόσες επεξεργασίες- μέχρι να φτάσει να τυπωθεί στο χαρτί και να περάσει στην ιστορία έμελλε να γίνει όμως μία από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του περασμένου αιώνα. Κατά μία διαβολική σύμπτωση η φωτογραφική μηχανή, η Leica III, που αποθανάτισε την στιγμή της τοποθέτησης της σημαίας της ΕΣΣΔ στο διοικητήριο των Γερμανών, στις 2 Μαϊου του 1945, θα βγει σε δημοπρασία στις 30 Νοεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ.


H LEICA στο Φεγγάρι


Αρκετά χρόνια μετά την Λάικα, την σκυλίτσα από την Σοβιετική Ένωση, που έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη η Leica γίνεται η πρώτη φωτογραφική μηχανή που θα βρεθεί στην Σελήνη για να καταγράψει το κατόρθωμα των αστροναυτών του Apollo 11. Αποτέλεσε την επιλογή της NASA τόσο λόγω του μεγέθους τους όσο και της δυνατότητας μετατροπής ώστε να εστιάζει ο «φωτογράφος» που θα φοράει το ειδικό κράνος.


Τank Man


4 Ιουνίου του 1989. Η εξέγερση των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το καθεστώς έχει απομακρύνει όλα τα ξένα συνεργία τηλεόρασης που κάλυπταν το γεγονός ώστε να μην υπάρχουν μαρτυρίες του τι θα επακολουθήσει. Ο Jeff Widener (σ.σ. που βρέθηκε και στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια) αποθανάτισε με την Leica του μια από τις ελάχιστες στιγμές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκείνων των γεγονότων. Έναν άγνωστο άντρα να στέκεται μπροστά και να ακινητοποιεί μία φάλαγγα από τανκς.


Το φιλί του ναύτη


Η ιστορία τα φέρνει έτσι και ένας Γερμανός φωτογράφος, ο Alfred Eisenstaedt, με μία γερμανική φωτογραφική μηχανή, την Leica, θα αποθανατίσει την στιγμή που έγινε σύμβολο του αυθορμητισμού. Το φιλί του Αμερικάνου ναύτη σε μία άγνωστη του νοσοκόμα στην Times Square λίγο μετά το τέλος του πολέμου και την νίκη των συμμάχων. Ο Eisenstaedt μπορεί να έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία του με αυτή την φωτογραφία όμως μας έχει χαρίσει μέσα από τις σελίδες του LIFE πολλές όμορφες καθημερινές στιγμές και πορτρέτα διασημοτήτων.


LEICA 0-SERIES: Αξία ανεκτίμητη

Σήμερα κυκλοφορούν στον πλανήτη δώδεκα φωτογραφικές μηχανές Leica 0-Series που δημιουργήθηκαν το 1923. Μία από αυτές πουλήθηκε σε δημοπρασία πριν από δύο χρόνια έναντι 2,8 εκατ. δολαρίων τιμή που την κατατάσσει στην πλέον ακριβή φωτογραφική μηχανή στον πλανήτη αυτή την στιγμή.


Oι φωτογραφίες ζωντανεύουν

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την κυκλοφορία της πρώτης φωτογραφικής της μηχανής αλλά και την έναρξη λειτουργίας της Leica Gallery στο Σάο Πάολο η Leica κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες ένα βίντεο όπου ζωντανεύουν μερικές από τις πλέον ιστορικές φωτογραφίες που έχουν αποθανατιστεί τα τελευταία εκατό χρόνια.



από: news247gr.exposure

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου