Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Doodles 800 χρόνων σε μερικά από τα αρχαιότερα βιβλία του κόσμου


Τα τελευταία χρόνια, ο ιστορικός μεσαιωνικών βιβλίων Erik Kwakkel μελετάει προσεκτικά μερικά από τα αρχαιότερα βιβλία και χειρόγραφα του κόσμου στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, ως μέρος της έρευνάς του που έχει σχέση με τα "Pen trials". Τα "Pen trials" είναι μικρά σκιτσάκια, doodles, και δοκιμαστικές πινελιές που έκαναν οι γραφείς του Μεσαίωνα για να ελέγξουν τη ροή του μελανιού της πένας. Περιλαμβάνουν συνήθως αστεία πρόσωπα, γράμματα, τυχαίες γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα και γενικά εμφανίζονται στο πίσω μέρος του βιβλίου, όπου υπήρχαν κενές σελίδες.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα σκίτσα είναι κάτι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα ή υπογραφές, λίγα στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα κομμάτι αυτών των ξεχασμένων αντιγραφέων, αλλά που δεν είχαν καμία ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ εργαζόντουσαν. Το να συμπεριλάβουν σκίτσα ή ακόμα και τα αρχικά τους στα βιβλία απαγορευόταν.

Ενώ πολλές από τις ανακαλύψεις του Kwakkel είναι τυποποιημένες δοκιμές, άλλα doodles αφορούν την ανθρώπινη αντίληψη σε θέματα που συζητήθηκαν τον 13ο και 14ο αιώνα, όπως η αγάπη, τα ήθη ή η θρησκεία. Συγκεκριμένα: η πλήξη. Φαίνεται ότι η μονοτονία της ανάγνωσης ενός φιλοσοφικού ή νομικού βιβλίου χρονολογείται από την εφεύρεση των βιβλίων.







Ο Kwakkel έχει δημοσιοποιήσει πολλά από αυτά τα doodle στον λογαριασμό του στο Twitter, στο Tumblr του και στο blog του medievalbooks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου