Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τα πιο όμορφα χρώματα στην Τέχνη


Μαύρο του Μαγγανίου. Κίτρινο της ώχρας. Βαθύ μπλε. Αποχρώσεις που ακούγονται παράξενες.



Η μοναδικότητα των ονομάτων κάνουν ορισμένους να αναρωτιούνται από που προέρχονται. Μαθαίνουμε την προέλευση διάσημων πινάκων, αλλά σπάνια διαβάζουμε για τη γέννηση του κόκκινο Madder ή του μωβ.

Δείτε μερικές από τις ιστορίες που αφηγούνται στο "The Brilliant History of Color in Art", του J. Paul Getty Museum και της συγγραφέα Victoria Finlay.

Λευκό του Μόλυβδου (εικόνα πάνω)
Η Finlay χρησιμοποιεί μια λονδρέζικη ιστορία του 18ου αιώνα για να λύσει το μυστήριο του λευκού του μόλυβδου. Η Maria Gunning ήταν διάσημη για το makeup της, που αποτελούνταν από μια κρέμα από λευκό του μόλυβδου που έδινε σε μια γυναίκα την εμφάνιση ενός "άστεγου". Ήταν εξαιρετικά τοξικό, οδηγούσε σε έντονη ψυχική και σωματική ασθένεια, και τελικά στον ίδιο τον θάνατο της Gunning. Η διαδικασία για το χρώμα ήταν εξίσου ανησυχητική: ο παρασκευαστής στοίβαζε δοχεία που περιείχαν ξύδι το ένα πάνω στο άλλο και τα γέμιζε με κοπριά για μήνες. Αυτή η μέθοδος μετέτρεπε τον οξικό μόλυβδο σε βασικό ανθρακικό μόλυβδο, και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούνταν νιφάδες λευκό του μολύβδου. Το χρώμα εμφανίζεται σε πολλά ολλανδικά πορτραίτα από τον 17ο αιώνα -μια χρωστική ουσία που έδινε την αίσθηση του φωτός και της αιθέριας λάμψης.


Κίτρινο του Χρωμίου


Τα χρώματα του Χρωμίου δημιουργούνται όταν το χρώμιο αντιδρά με οξέα και αλκάλια. Χρησιμοποιήθηκαν τον 20ο αιώνα στα σχολικά λεωφορεία και τα οδικά σήματα. Ο Βαν Γκογκ λάτρευε αυτά τα χρώματα. Και αυτός χρησιμοποιείται το οξύ που προκαλεί κίτρινο χρώμα και αλκαλίων-προκαλώντας τα πορτοκάλια να αντιπαραβάλουμε έπος του «Ίριδες». Fun, αν και τρομακτικό, γεγονός: Κατά τη διάρκεια μιας από ψυχωτικά επεισόδια Βαν Γκογκ, ο ίδιος βρέθηκε να έχει ένα σωλήνα από χρώμιο κίτρινο χρώμα στο στόμα του.


Πορφύρα


Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, εισήγαγαν τους τόνους των χρωστικών ουσιών και βαφών στη Ρώμη. Το αγαπημένο τους; Μια απόχρωση που γινόταν από τα μουλιασμένα ένζυμα μικρών οστρακοειδών -τα πορφύρα- που έγινε μόδα. Αρχικά, αυτή η απόχρωση του μωβ προοριζόταν μόνο για τους Ρωμαίους ηγεμόνες και την ανώτερη τάξη. Με τη δημιουργία του χρώματος διαχέεται μια αφόρητα απαίσια μυρωδιά, τόσο απαίσια που οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης.


Σέπια


Πριν τις έγχρωμες φωτογραφίες, τα πάντα ήταν ασπρόμαυρα. Για να δώσουν περισσότερους τόνους του γκρι, οι φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν τη σέπια, ένα μελάνι φτιαγμένο από σουπιές. Μια άλλη εναλλακτική λύση για τις μονοχρωματικές προσωπογραφίες ήταν η επίπονη εργασία του χρωματισμού με το χέρι της φωτογραφίας.

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες για τα χρώματα εδώ (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου