Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου 1945


Μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα, το κυβερνητικό ραδιόφωνο στο Τόκιο έλεγε ότι "χρησιμοποιήθηκε ένα νέο είδος βόμβας". Το τι πραγματικά συνέβαινε στη Χιροσίμα ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Μετά την καταστροφή της πόλης, και καθώς οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες, ούτε καν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν ήξερε τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.



Στην αμερικανική πλευρά, η απόφαση να χρησιμοποιήσουν δυο ατομικές βόμβες -για να δείξουν ότι έχουν απόθεμα τέτοιων όπλων- είχε συμφωνηθεί από τον Απρίλιο του 1945. Μόνο οι πιθανοί στόχοι ήταν ακόμη υπό εξέταση, και αυτό γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν να μετρήσουν την καταστροφή που προκαλεί μια ατομική βόμβα.

Κορυφαία επιλογή ήταν το παλάτι του αυτοκράτορα στο Κιότο, αλλά άσκησε βέτο ο Υπουργός Πολέμου Χένρι Στίμσον (Henry L. Stimson), ο οποίος είχε περάσει το μήνα του μέλιτος εκεί και του άρεσε η πόλη -ο Στίμσον εξέτασε και το γεγονός ότι αν σκοτωνόταν ο αυτοκράτορας, οι Ιάπωνες θα γινόντουσαν πιο αποφασιστικοί και δε θα παραδίνονταν. Έτσι, στόχοι έγιναν η Χιροσίμα και η Κοκούρα.

Όμως, στις 9 Αυγούστου του 1945 υπήρχε συννεφιά πάνω από την Κοκούρα. Το Β29 που μετέφερε τον "Χοντρό" (Fat Man) εγκατέλειψε την Κοκούρα και συνέχισε για το Ναγκασάκι.


Το ιαπωνικό Ανώτατο Συμβούλιο πληροφορήθηκε την είδηση ​​ότι καταστράφηκε το Ναγκασάκι ενώ συζητούσε -επιφανειακά- τους όρους παράδοσης. Τώρα, η παράδοση δεν ήταν μόνο αναπόφευκτη, αλλά και μονόδρομος για την επιβίωση.

Στις 15 Αυγούστου, η ομιλία του αυτοκράτορα για παράδοση αναμεταδόθηκε από το ραδιόφωνο. Ήταν η πρώτη φορά που Ιάπωνας αυτοκράτορας μίλησε μέσω του ραδιοφώνου.

Την επομένη του βομβαρδισμού του Ναγκασάκι, ο στρατιωτικός φωτογράφος Yosuke Yamahata έβγαλε πάνω από 100 φωτογραφίες της κατεστραμμένης πόλης. Οι φωτογραφίες του, τραβηγμένες μέσα σε ένα διάστημα 12 ωρών το απόγευμα της 10ης Αυγούστου, ήταν η πιο εκτεταμένη καταγραφή των ατομικών βομβαρδισμών.

Στη χρονική περίοδο από την παράδοση της Ιαπωνίας και την άφιξη των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στην Ιαπωνία, αυτές οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν ευρέως. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Mainichi Shinbun τις εμφάνισε στην έκδοση της 21ης Αυγούστου. Οι Δυτικοί όμως θα έπρεπε να περιμένουν άλλα 7 χρόνια πριν η λογοκρισία τις επιτρέψει και εμφανιστούν στο τεύχος της 29ης Σεπτεμβρίου του 1952 του LIFE, μαζί με τις φωτογραφίες του Yoshito Matsushige από τη Χιροσίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου