Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

16 από τα παλαιότερα διατηρημένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης


 
Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αρχαίοι μπορεί να μην ήταν σε θέση να στέλνουν μηνύματα με κινητά ή να ανεβάζουν selfie, αλλά απολάμβαναν καθημερινά αντικείμενα όπως οι τουαλέτες, οι τσίχλες και τα ωραία πορτοφόλια, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς σήμερα δηλαδή.
 
 

Δείτε μια λίστα με τα παλαιότερα παραδείγματα αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Έχετε υπόψη ότι αυτά είναι μόνο τα παλαιότερα σωζόμενα δείγματα από αυτά τα αντικείμενα, πολλά από αυτά μπορεί να έχουν υπάρξει ή είναι γνωστό ότι υπήρχαν ακόμη πιο παλιά.


Οι παλαιότερες κάλτσες: 1.500 χρόνων (φωτογραφία πάνω)
Αυτές οι αιγυπτιακές μάλλινες κάλτσες, σχεδιάστηκαν για να φοριούνται με σανδάλια, τις έπλεξαν μεταξύ του 300 και του 499 μ.Χ. και βρέθηκαν τον 19ο αιώνα.


Η παλαιότερη γραπτή συνταγή: 5.000 χρόνων


"Συνταγή μπύρας των Σουμερίων που χρονολογείται από το 3.000 π.Χ.. Η μπύρα είναι πολύ ισχυρή και περιέχει κομμάτια από ψωμί να επιπλέουν".


Τα παλιότερα γυαλιά ηλίου: 800 χρόνων


Ανακαλύφθηκαν στο νησί Baffin του Καναδά. Ήταν γυαλιά για το χιόνι, σχεδιασμένα για να μειώνουν την αντανάκλαση του ήλιου από το χιόνι.


Το παλιότερο γλυπτό ανθρώπινης μορφής: 35.000 – 40.000 χρόνων


Η Αφροδίτη του Χόλε Φελς (γερμ. Venus vom Hohle Fels, Αφροδίτη του σπηλαίου) ή Αφροδίτη του Σέλκλινγκεν (γερμ. Venus von Schelklingen) είναι το παλαιότερο άγαλμα που απεικονίζει ανθρώπινη μορφή. Είναι κατασκευασμένο από χαυλιόδοντα μαμούθ και βρέθηκε στη Γερμανία.


Το παλαιότερο παπούτσι: 5.500 χρόνων


Το παπούτσι είναι από δέρμα αγελάδας, βρέθηκε στην Αρμενία σε μια σπηλιά και διατηρήθηκε από το γρασίδι και την κοπριά προβάτων. Το αριστερό παπούτσι δεν βρέθηκε.


Το παλιότερο μουσικό όργανο: 40.000 χρόνων


Το φλάουτο από κόκαλο γύπα βρέθηκε στη νότια Γερμανία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να έδωσε στους προγόνους μας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των Νεάντερταλ.


Το παλαιότερο παντελόνι: 3.300 χρόνων


Βρέθηκε στη δυτική Κίνα.


Οι παλαιότερες τουαλέτες: 2.000 χρόνων


Στην Έφεσο της Μικράς Ασίας υπήρχαν τουαλέτες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Τρεχούμενο νερό κάτω από τα καθίσματα μετέφερε τα απόβλητα σε ένα κοντινό ποτάμι.


Ο παλαιότερος στηθόδεσμος: 500 χρόνων


Το σουτιέν της φωτογραφίας χρησιμοποιήθηκε ανάμεσα στο 1390 και το 1485 στην Αυστρία. Νεότερες ιστορικές περιγραφές για "σακούλες για μαστούς" υπάρχουν, αλλά ποτέ δεν τις έχει δει κάποιος.


Το παλιότερο προσθετικό μέλος: 3.000 χρόνων


Χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο για να μπορέσει κάποιος να περπατήσει ξανά. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με ένα αντίγραφο απέδειξαν ότι ήταν πρακτικό προσθετικό και όχι μόνο για καλλωπιστικό.


Η παλαιότερη τσάντα: 4.500 χρόνων


Αυτά τα δόντια σκύλου είναι ότι έχει απομείνει από ένα αποσαθρωμένο πορτοφόλι που βρέθηκε στη Γερμανία. Μάλλον ήταν μέρος του εξωτερικού τμήματος.


Το παλαιότερο προφυλακτικό: 370 χρόνων


Αυτό το προφυλακτικό από δέρμα προβάτου χρησιμοποιήθηκε το 1640 στη Σουηδία. Το επαναχρησιμοποιήσιμο προφυλακτικό είχε οδηγίες στα λατινικά, για το πως να καθαρίζετε με ζεστό γάλα ώστε οι χρήστες του να μην κολλούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).


Η παλαιότερη τσίχλα: 5.000 χρόνων


Βρέθηκε στη Φιλανδία, ήταν από φλοιό σημύδας και μάλλον χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει λοιμώξεις του στόματος ή ως κόλλα.


Η παλαιότερη καταγεγραμμένη μελωδία: 3.400 χρόνων


Βρέθηκε στην Ουγκαρίτ, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της βόρειας Συρίας. Η μουσική γράφτηκε για λύρα.


Το παλαιότερο νόμισμα: 2.700 χρόνων


Βρέθηκε στην Έφεσο της Μικράς Ασίας και στη μια του πλευρά απεικονίζεται το κεφάλι ενός λιονταριού.


Η παλαιότερη υδρόγειος: 510 χρόνων



Είναι χαραγμένη στην επιφάνεια ενός αυγού στρουθοκαμήλου και προέρχεται από την Ιταλία.

από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου