Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Όταν τα αναλγητικά διαφημίζονταν με τη μορφή του θανάτου


Οι παράξενες εικονογραφήσεις που θα δείτε είναι δημιουργίες του Louis Crusius, γιατρού και καλλιτέχνη που γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν και μετακόμισε στο Σεντ Λούις του Μισούρι. Η Antikamnia Chemical Company χρησιμοποίησε αυτές τις εικονογραφήσεις σε μια σειρά από ημερολόγια που δημοσιεύτηκαν από το 1897 μέχρι το 1901 και τα οποία έστελνε σε γιατρούς που μπορούσαν να αποδείξουν τα αποτελέσματα των χαπιών της.

Η εταιρεία, της οποίας το όνομα σημαίνει "αντίσταση στον πόνο", ήταν γνωστή για την κατασκευή ενός φαρμάκου που ονομάστηκε Antikamnia, ενός παυσίπονου, που χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσει τα πάντα, από "νευρικότητα" μέχρι και τους "πονοκέφαλους των περιηγητών". Όπως και τα περισσότερα φάρμακα της εποχής, τα συστατικά τους μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες. Τα δισκία περιείχαν ακετανιλίδιο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κυάνωση -μια κατάσταση στην οποία το δέρμα γίνεται μπλε, λόγω ανεπάρκειας οξυγόνου.

Οι εικόνες είναι περίεργες, διασκεδαστικές, αλλά και με φυλετικά στερεότυπα -τόσο ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος παίζουν με φυλετικά στερεότυπα των Ιρλανδών μεταναστών και των Αφροαμερικανών.






από: Rare Books at WUSTLmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου