Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Γαλλικοί περιστεριώνες: Παλάτια για περιστέρια!


Στην Ελλάδα είναι γνωστοί οι πανέμορφοι περιστεριώνες της Τήνου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλη τη Γαλλία.
 
 
 
Δεν είναι γνωστό πότε άρχισαν να χτίζονται, αν και η παλιότερη γραπτή πηγή που τους αναφέρει χρονολογείται από το 1726. Οι περιστεριώνες και η εκτροφή περιστεριών έφτασε στην Τήνο αλλά και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Μύκονος κι η Σίφνος, από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους. Πρόκειται για διώροφα ορθογώνια κτίσματα με διαστάσεις συνήθως 3x4x5 μ., έχουν μία πόρτα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον κάτω όροφο ως αποθήκη για τη φύλαξη των εργαλείων τους ενώ ο επάνω όροφος αποτελούσε την κατοικία των περιστεριών. Τα παλιά χρόνια ήταν σύμβολο ευγενικής καταγωγής. Μόνο οι πολλοί πλούσιοι κι οι κάτοχοι μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν και να συντηρήσουν περιστεριώνα ενώ όσο πιο περίτεχνα ήταν τα στολίδια του τόσο πιο πλούσιος θεωρείτο και ο ιδιοκτήτης τους. - από: tinosinfo.gr

 
Θα μπορούσε εύκολα να τα περάσει κάποιος για κουκλόσπιτα κάποιας πριγκίπισσας, αλλά τα μικροσκοπικά κάστρα που είναι διάσπαρτα παντού ήταν περιστεριώνες -le pigeonnier, στα γαλλικά.


Τα περιστέρια ήταν πολύ δημοφιλή κατά τον Μεσαίωνα για το κρέας, τα αυγά και τα περιττώματά τους, που θεωρούνται εξαιρετικό λίπασμα.


Κατά το Μεσαίωνα, το κρέας ήταν μια εξαιρετική πολυτέλεια και καταναλωνόταν μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλά και μεταξύ των ευγενών, η παρουσία ενός περιστεριώνα σε έπαυλη ή πύργο ήταν σύμβολο πλούτου και εξουσίας. Στο τέλος του 13ου αιώνα, στην κατοικία του βασιλιά της Γαλλίας καταναλώνονταν καθημερινά περίπου 400 περιστέρια! Ακόμη και στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι του Παρισιού κατανάλωναν περίπου 2.000.000 περιστέρια το χρόνο!


Σήμερα, μερικά από αυτά τα "παλάτια" έχουν ανακαινιστεί και διατίθενται σαν ξενώνες.




από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου