Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Sigiriya, ένα αρχαίο μαγικό μέρος


Το αρχαίο φρούριο της Sigiriya είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Γης. Είναι αρχαίο φρούριο αλλά και παλάτι. Αποκαλείται και Βράχος του Λιονταριού, καθώς βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου ύψους 200 μέτρων, στην περιοχή Matale της Σρι Λάνκα. Είναι περικυκλωμένο από ένα εκτενές δίκτυο κήπων (από τους παλαιότερους στον κόσμο), δεξαμενών νερού και άλλες οικοδομές.
 
 


Το όνομα Βράχος του Λιονταριού προέρχεται επίσης από την ανακάλυψη γιγαντιαίων ποδιών λιονταριού σκαλισμένα στο βράχο. Πιστεύεται ότι τα υπόλοιπα διαβρώθηκαν στο χρόνο. Το μέρος αποτελεί ένα από τα επτά μέρη στη Σρι Λάνκα, που αναφέρονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το Σιγκιρίγια ήταν για σύντομο χρονικό διάστημα η πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν κάτω υπό την βασιλεία της δυναστείας Dhatusena. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. από βουδιστές μοναχούς ως τόπος αναψυχής και διαλογισμού και αργότερα ήταν κατοικία και φρούριο του βασιλιά Kassapa Ι. Όταν ο Kassapa νικήθηκε από τον Mogallana και έχασε το θρόνο του, η περιοχή δόθηκε στους Βουδιστές μοναχούς. Τον 5ο αιώνα, οι Βουδιστές Sangha έφτιαξαν έναν ναό.


Εγκαταλείφθηκε το 1155 και το παλιό πέτρινο φρούριο ανακαλύφθηκε το 1828 για να έρθουν στην επιφάνεια κάποιες σημαντικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν του νησιού. Και αυτό γιατί φιλοξενεί εντυπωσιακές τοιχογραφίες από το ένδοξο παρελθόν του. Οι πίνακες καλύπτουν ολόκληρο το δυτικό τοίχο του φρουρίου, που εκτείνεται σε μια έκταση 140 μέτρων μήκους και 40 μέτρων ύψους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου