Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Dyson's Dock: Το άκρως απόρρητο "μουσείο" της Area 51


Η λίμνη Groom, η άκρως απόρρητη περιοχή κυβερνητικών δοκιμών την ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα, γνωστή ως Area 51, είναι ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα στρατιωτικά μέρη. Όμως, παρά τη δημοτικότητά του μεταξύ των οπαδών της αεροπορίας και των συνωμοσιολόγων, το τι συμβαίνει εκεί παραμένει άκρως απόρρητο και πάντα στο σκοτάδι. Ουσιαστικά, όμως, ισοδυναμεί με το διακριτικό έλεγχο των επόμενης γενιάς αεροσκαφών και τις σχετικές τεχνολογίες.



Αλλά το ερώτημα παραμένει, τι γίνονται αυτά τα αεροπλάνα όταν τα προγράμματα τελειώνουν; Είναι θέμα γνώσεις από το κοινό το γεγονός ότι πολλά μυστικά project έχουν θαφτεί μέσα στο Nellis Test Range όλα αυτά τα χρόνια –ένα παράδειγμα είναι το αεροσκάφος Have Blue της Lockheed, που άνοιξε ο δρόμο για το F-117 Stealth Fighter. Τα πιο τυχερά πρότυπα πιστεύεται ότι αποσύρονται σε ένα μυστήριο τολ γνωστό ως "Dyson’s Dock", όπου περιμένουν την τελική τους μοίρα, αποχαρακτηρισμός ή διάθεση.

Τι είναι το Dyson’s Dock;

Μερικά Lockheed A-12 σε μυστική αποθήκη στο Palmdale της Καλιφόρνια

Η ακριβής λειτουργία του Dyson’s Dock παραμένει ασαφή, αλλά η πιο καλή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή αποθήκευσης των project που έχουν δοκιμαστεί αλλά δεν είναι έτοιμα να παρουσιαστούν δημοσίως. Πιστεύεται ότι βρίσκεται μέσα στην Area 51 στο τεράστιο συγκρότημα Hangar 18 (φωτογραφία πάνω), ενδεχομένως σε χαμηλότερο επίπεδο κάτω από τα γραφεία στη δυτική πλευρά του κτιρίου.

Υπάρχουν αναφορές ότι το Dyson’s Dock είναι ένα απόρρητο μουσείο, όπου εργάτες της βάσης με κατάλληλη διαβάθμιση μπορούν να δουν τα project. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι τα project παραμένουν διαχωρισμένα και λίγοι έχουν τη δυνατότητα να τα δουν.

Μερικά F-117 στο Tonopah Test Range

Αλλά αν η σκέψη ενός διαβαθμισμένου μουσείο φαίνεται λίγο τραβηγμένη, μια πιο πειστική εξήγηση υποστηρίζει ότι το Dock’s Dyson είναι ένα μέρος όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισκέπτονται τη Groom Lake και μπορούν να δουν αυτά τα project που υλοποίησαν με επιτυχία τους στόχους τους.

Τι βρίσκεται μέσα στο Dyson’s Dock;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα, μαζεύουν σκόνη στο Dock’s Dyson. Πολλαπλές θεάσεις παράξενων και άγνωστων αεροπλάνων όλες αυτές τις δεκαετίες προσφέρουν δελεαστικές ενδείξεις, αν και η αξιοπιστία τους είναι συχνά αμφισβητήσιμη. Δύο άρθρα όμως που έχει γράψει ο Bill Scott του "Aviation Week", για ένα φημολογούμενο διαστημικό λεωφορείο που εθεάθη στο Kadena AFB και ένα τριγωνικό αεροσκάφος που πετούσε μαζί με μερικά F-117, μπορούν να προσφέρουν κάποια στοιχεία.

Μέσα στο "Dock" πιστεύεται ότι βρίσκεται το Model 100 της General Dynamics (γνωστό ως Sneaky Pete, τέλη δεκαετίας του '70-αρχές του '80), ένας πρόγονος του Have Blue, στο οποίο δοκιμάστηκαν τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο αποτυχημένο A-12 Avenger II.

Επίσης, ένα επανδρωμένο αεροσκάφος από τα 1990 γνωστό ως YF-24. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για ένα ξένο αεροσκάφος υπό μυστική αξιολόγηση, άλλοι για ένα κατά λάθος αναγνωρισμένο project της Boeing γνωστός ως Model-24F, ή ένα απλό τυπογραφικό λάθος στο βιογραφικό ενός πιλότου δοκιμών.

Τέλος, ένα ζευγάρι φτερών για πτήσης ανθρώπων γνωστό ως Tier 3.

Πάντως το αν βρίσκονται πράγματι στο Dyson’s Dock παραμένει θέμα προς συζήτηση, για την οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε την απάντηση.

Tο Lockheed Have Blue

Το Northrop Tacit Blue

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, μόνο τρία επανδρωμένα απόρρητα project έχουν αποκαλυφθεί (ανάμεσα τους και το F-117A): το Lockheed Have Blue, το Northrop Tacit Blue και το Boeing Bird of Prey. Από αυτά, μόνο τα δύο τελευταία εμφανίστηκαν δημοσίως, ενώ τα συντρίμμια και των δυο Have Blue θάφτηκαν μέσα στο Nellis Test Range μετά από τις συντριβές των οποίων και οι δύο πιλότοι επέζησαν.

Οι υπάλληλοι της Lockheed φέρεται να έχουν ψάξει ανεπιτυχώς να βρουν κάτι από τα Have Blue, τα οποία υποτίθεται ότι θάφτηκαν κάτω από αυτό που είναι τώρα τροχόδρομος στα νότια των εγκαταστάσεων της Groom Lake. Άλλοι πιστεύουν ότι τα συντρίμμια βρίσκονται στο Dyson Dock, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο.


Ένα άλλο άκρως επιτυχημένο project που προήρθε από το Have Blue ήταν το F-117 Nighthawk. Από αυτά, μόνο τέσσερα YF-117 κανονικά αεροσκάφη εκτίθενται, με εξαίρεση μερικά κομμάτια από συντρίμμια σε ένα μουσείο του Βελιγραδίου και ένα υβριδικό αεροσκάφος έξω από το εργοστάσιο Lockheed Skunk Works στο Palmdale (πάνω). Τα υπόλοιπα του αποσυρμένου στόλου βρίσκονται σε ασφαλή χώρο στο Tonopah Test Range Airport κοντά στο Groom, αν και ένας μικρός αριθμός έχει θεαθεί να πετάει και πάλι πάνω από το Nellis Range.

Το παρελθόν των Black Project

Με βάση την πιθανότητα ότι το διάστημα είναι ένα βραβείο η θεωρεία για τα F-117 μπορεί να είναι ψευδής. Το Tacit Blue αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1985, έμεινε στο Dyson’s Dock για 11 χρόνια και τελικά αποχαρακτηρίστηκε το 1996. Η ιστορία λέει ότι το αεροσκάφος θα διαλυόταν ή θα το έθαβαν, αλλά εκείνοι που είχαν την επιτυχία του project πίεσαν για τη διατήρησή του. Πλέον είναι ανοικτό για το κοινό και βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ντέιτον του Οχάιο.


Εν τω μεταξύ, το Bird of Prey (πάνω), ένα συνεταιριστικό project, βρισκόταν στο Dock από το 1999 μέχρι το 2002. Τελικά, αποκαλύφτηκε από την Boeing λόγω των τεχνολογιών που βοήθησε να ωριμάσει σαν βιομηχανικό πρότυπο. Όπως το Tacit Blue, το Bird of Prey μπορεί κανείς να το δει να κρέμεται από την οροφή του Μουσείου της USAF στο Wright-Patterson AFB στο Ντέιτον.

από: urban ghosts media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου