Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Τα γλυπτά των Παλαιών Θρύλων που σκάλισε σε ένα βράχο ένας άλαλος ηγούμενος


Συχνά νομίζουμε ότι σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης βλέπουμε διάφορες μορφές. Στην ακτή όμως της Βρετάνης κοντά στο Saint-Malo, τα βράχια όντως έχουν μορφές.





Κάπου στο γύρισμα του 20ου αιώνα, ο ηγούμενος Adolphe Fouré δημιούργησε τα Rochers Sculptés de Rothéneuf, μόνο με ένα καλέμι και ένα σφυρί. Γνωστός ως ο "ο ερημίτης του Rothéneuf", έμεινε άλαλος στα 55 του εξαιτίας ενός εγκεφαλικού. Χωρίς φωνή, η γλυπτική στον γκρεμό έγινε η νέα μορφή έκφρασής του.

Η λεζάντα γράφει: "Ο ερημίτης κατσουφιάζει και προτιμά τα γλυπτά βράχια του παρά τους σύγχρονους διάσημους του".


Τα γλυπτά ήταν αρχικά βαμμένα, αλλά ο χρόνος και η θάλασσα έφθειραν το χρώμα και τις λεπτομέρειες τους. Τα στοιχεία σιγά-σιγά ξεθωριάζουν και γίνονται ένα με το βράχο και πάλι.


Ακόμα όμως μπορεί κάποιος να δει περίπου 300 στοιχεία που απεικονίζουν την τοπική λαογραφία των Rothéneufs, μιας ισχυρής οικογένειας από τον 16ο αιώνα. Αρχικά ήταν ψαράδες, που τελικά έγιναν λαθρέμποροι και πειρατές και κυριαρχούσαν στο κανάλι. Κυριάρχησαν για πολλά χρόνια μέχρι που οι υποστηρικτές τους επαναστάτησαν σε μια από τις Γαλλικές επαναστάσεις.


Στα βράχια απεικονίζονται δούκες, πειρατές, άγιοι και μυθικά πλάσματα. Μερικές από τις ιστορίες είναι φανταστικοί θρύλοι, κάποιες είναι ιστορικά γεγονότα και για τα υπόλοιπα κανείς δεν είναι σίγουρος.


Η ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, το μακελειό προσέλκυσε θαλάσσια τέρατα σε αυτόν τον γκρεμό. Στην φωτογραφία επάνω, ένα παράδειγμα από τα θαλάσσια τέρατα από την φαντασία του Adolphe Fouré.

Ο Monsieur de Rothéneuf κατηγορεί τη σύζυγό του για απιστία

Στον βράχο υπάρχει και ένα λαξευμένο παρεκκλήσι, το Chapelle de Saint Budoc. Είναι περιτριγυρισμένο από κυρίες που περιμένουν, κυρίους, χαμένες ψυχές και ξωτικά.

Ο Διάβολος κοιτά τη θάλασσα

Ένα τέρας που μοιάζει με φώκια και που απαντάται στα βάθη του ωκεανού και λέγεται πως ήταν το αγαπημένο πιάτο των Rothéneuf

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου