Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Στρατηγός Σέρμαν: Το μεγαλύτερο γνωστό δέντρο της Γης


Ο General Sherman είναι μια τεράστια σεκόγια (Sequoiadendron giganteum) και βρίσκεται στο Giant Forest του Sequoia National Park στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι το μεγαλύτερο δέντρο της Γης.



Ο Στρατηγός Σέρμαν δεν είναι ούτε το ψηλότερο δέντρο -το ρεκόρ ανήκε στον Υπερίωνα (Sequoia sempervirens) με το ύψος του να φτάνει τα 115,61 μέτρα και βρίσκεται στο Redwood National and State Parks (RNSP)- ούτε το πιο φαρδύ, ούτε το γηραιότερο. Όμως με ύψος 83,8 μέτρα, διάμετρο 7,7 μέτρα, όγκο που εκτιμάται στα 1486,9 κυβικά μέτρα και εκτιμώμενη ηλικία 2.300–2.700 χρόνων, είναι ανάμεσα στα ψηλότερα, πιο πλατιά και γηραιότερα του πλανήτη μας.

Το Crannell Creek Giant, μια Sequoia sempervirens κοντά στο Τρινιντάντ της Καλιφόρνια, είναι το μεγαλύτερη γνωστό δέντρο και εκτιμάται ότι ήταν 15-25% μεγαλύτερο από τον Στρατηγό Σέρμαν σε όγκο. Δυστυχώς, το δέντρο κόπηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Το δέντρο ονομάστηκε από τον φυσιοδίφη James Wolverton το 1879 προς τιμή του στρατηγού του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου William Tecumseh Sherman (Γουίλιαμ Τεκάμσε Σέρμαν). Ο Wolverton είχε υπηρετήσει σαν υπολοχαγός υπό τις διαταγές του Σέρμαν. Το 1931, μετά από συγκρίσεις με το κοντινό δέντρο Στρατηγό Γκραντ (General Grant), ο Στρατηγός Σέρμαν χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου