Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ένας εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός στα ισπανικά Πυρηναία


Ο Διεθνής Σιδηροδρομικός Σταθμός Canfranc βρίσκεται εγκαταλελειμμένος στο άκρο της 98 χλμ διαδρομής Pau–Canfranc, που κάποτε διέσχιζε τα Πυρηναία και συνέδεε το μικρό χωριό του Canfranc της Ισπανίας με το Πο της Γαλλίας. Η ορεινή γραμμή, με τα πολύπλοκα πέρασμά της από σήραγγες, γέφυρες και οδογέφυρες, χρειάστηκε 24 χρόνια για να κατασκευάσει και λέγετε πως χρησιμοποιήθηκε από ανθρώπους που δραπέτευαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιοι πιστεύουν ότι στον σταθμό υπάρχει κρυμμένος χρυσός των Ναζί.



Δείτε ακόμη:
Ίσως ο πιο όμορφος εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου!
Miniatur Wunderland: ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος-μινιατούρα στον κόσμο
Οι πιο τρομακτικές διαδρομές με το τρένο
12 από τις πιο γραφικές διαδρομές με το τρένο


Ο σταθμός άνοιξε το 1928 και έχει μήκος 240 μέτρα. Χτίστηκε για να φιλοξενεί τρένα που χρησιμοποιούσαν τόσο το γαλλικό πρότυπο σιδηροτροχιάς όσο και εκείνο που χρησιμοποιούσαν οι Ισπανοί.


Ο σταθμός έκλεισε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) και γνώρισε μια μπερδεμένη ύπαρξη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν ανοίξει ξανά το 1948. Ο Jonathan Díaz, ένας οδηγός λεωφορείου ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά το Canfranc, βρήκε εκεί το 2000 έγγραφα, τα οποία συνδέουν τον εγκαταλελειμμένο σταθμό με το χρυσό που εκλάπη και μεταφέρθηκε από τους Ναζί μεταξύ του 1942 και του 1943.


Στις 27 Μαρτίου του 1970 η διεθνής σύνδεση του Canfranc χάθηκε όταν ένα τρένο που ταξίδευε από την γαλλική πλευρά των Πυρηναίων εκτροχιάστηκε και κατέστρεψε τη γέφυρα L'Estanguet. Μερικά τρένα ταξίδευαν ακόμη προς το Canfranc, αλλά το μακροπρόθεσμο κλείσιμο της γαλλικής σύνδεσης έκανε πλέον το σταθμό άχρηστο. Παρά το γεγονός ότι το μεγάλο Art Nouveau κτίριο φαίνεται να έχει νέα οροφή, παραμένει περιφραγμένο και παραμελημένο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο σταθμός χρησιμοποιήθηκε στην ταινία του 1965, Doctor Zhivago, και υπάρχει ένα υπόγειο εργαστήριο για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης στην πρώην σιδηροδρομική σήραγγα του Somport.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου