Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

"His Master's Voice": Η ιστορία ενός από τα πιο γνωστά σήματα κατατεθέν

Έγχρωμος δίσκος βινυλίου της HMV - πηγή

Το "His Master's Voice", εν συντομία HMV, είναι ένα σήμα κατατεθέν και για πολλά χρόνια η ονομασία μιας εταιρίας ηχογραφήσεων. Το όνομα προέκυψε το 1899 ως τίτλος ενός πίνακα με ένα fox terrier Nipper που άκουγε ένα γραμμόφωνο. Στην φωτογραφία στην οποία στηρίχτηκε ο πίνακας, ο σκύλος άκουγε έναν κυλινδρικό φωνόγραφο.



Ο Barraud ενώ ζωγραφίζει - πηγή

Το σήμα προήρθε από τον πίνακα του Άγγλου Francis Barraud με τίτλο "His Master's Voice". Αποκτήθηκε από τον καλλιτέχνη το 1899 από την νέα τότε εταιρία Gramophone Company. Σύμφωνα με την εταιρίας, ο Nipper ανήκε στον αδερφό του Barraud, Mark. Όταν ο When πέθανε, ο Francis υιοθέτησε τον Nipper, και μαζί του ένα κυλινδρικό φωνόγραφο και μερικές ηχογραφήσεις της φωνής του Mark. Ο Francis παρατήρησε το ενδιαφέρον του σκύλου στην ηχογραφημένη φωνή και αποφάσισε να απαθανατίσει τη σκηνή στον καμβά.

Ο αρχικός πίνακας του Francis Barraud, με τον Nipper να κοιτάζει μέσα σε έναν φωνόγραφο Edison Bell - πηγή

Στις αρχές του 1899, ο Francis Barraud έκανε αίτηση για copyright τον πίνακα με τίτλο "Dog looking at and listening to a Phonograph". Δεν μπόρεσε να πουλήσει το έργο τους σε καμία εταιρία με φωνόγραφους, αλλά η Gramophone Company τον αγόρασε με τον όρο να τον αλλάξει και να βάλει ένα από τα δικά της μηχανήματα. Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του December 1899.


Αργότερα, κατόπιν αιτήματος του εφευρέτη του γραμμοφώνου Emile Berliner, τα αμερικανικά δικαιώματα για την εικόνα αγόρασε η Victor Talking Machine Company. Η Victor χρησιμοποίησε πιο επιθετικά την εικόνα και από το 1902 όλοι οι δίσκοι της είχαν μια πιο απλή εικόνα του σκύλου και του γραμμόφωνου στην ετικέτα. Μάλιστα, διεξήχθη ένας διαγωνισμός για λογότυπο ώστε να συνδυαστεί με το σήμα και το "His Master's Voice" του Άγγλου Ralph Mountain ήταν το νικητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου