Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η τελευταία ανάσα του Έντισον


Ενώ ο Τόμας Έντισον βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του, ο Χένρι Φορντ σύμφωνα με πληροφορίες έκανε μια περίεργη έκανε ένα περίεργο αίτημα για τον πάσχον φίλο του. Ζήτησε από τον γιο του Έντισον, Charles, να συλλέξει την τελευταία ανάσα του εφευρέτη, επειδή είτε ο Φορντ, ένας άνθρωπος με περίεργες πεποιθήσεις, πίστευε ότι η ψυχή θα έβγαινε με την τελευταία του πνοή και ο ίδιος θα μπορούσε να τον αναστήσει με κάποιο τρόπο, ή απλά ήθελε ένα τελευταίο ενθύμιο από τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε τόσο στη δική του καριέρα.



Ενώ ο Charles δεν πραγματοποιήσει το αίτημα αυτό, υπήρχε ένα ράφι με οκτώ δοκιμαστικούς σωλήνες στο δωμάτιο που πέθανε ο Έντισον που ο γιος του ζήτησε να κλείσουν με παραφίνη, σύμφωνα με το Ford Museum. Κατά κάποιο τρόπο, οι οκτώ δοκιμαστικοί σωλήνες έγιναν 42 και λέγεται ότι περιέχουν την "τελευταία πνοή" του Έντισον. Μια εκτίθεται στο Henry Ford Museum στο Dearborn του Μίσιγκαν, που δόθηκε στον Φορντ από τον Charles. Βρέθηκε το 1951 στην καταγραφή της περιουσίας του Φορντ μετά το θάνατο της συζύγου του Κλάρα, μαζί με τα παπούτσια και το καπέλο του Έντισον. Όμως, όλα αυτά χάθηκαν μέχρι το 1978, όταν ο δοκιμαστικός σωλήνας και τα ρούχα της ιδιοφυΐας ανακαλύφθηκαν κάτω από μια προθήκη στο μουσείο.

Τώρα ο δοκιμαστικός σωλήνας εκτίθεται κάτι σαν λείψανο του Έντισον. Επίσης, μπορεί κανείς να δει μια αναπαράσταση του εργαστηρίου στο Menlo Park του Έντισον που στήθηκε από τον Φορντ στο χωριό Greenfield δίπλα στο μουσείο, μια ακόμα αφιέρωση από το πρωτότυπο των αυτοκινήτων στο είδωλό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου