Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Βραβείο για τον δημιουργό των αρχείων gif


Ανάμεσα στις άπειρες καταλήξεις αρχείων, τα .gif (Graphics Interchange Format) κατάφεραν και έχουν ξεχωριστή θέση. Αυτού του τύπου αρχεία, τιμήθηκαν το 2012 σαν τη "λέξη της χρονιάς" και ο δημιουργός τους, Steve Wilhite, θα βραβευτεί με το βραβείο The Webby Awards.



Το πρώτο .gif δημιουργήθηκε το 1987. Οι Dial-up ταχύτητες ήταν πολύ αργές και ακόμα και το κατέβασμα εικόνων ήταν προβληματικό. Εκείνη την εποχή, ο Wilhite δούλευε στην CompuServe (την πρώτη, μεγάλη διαδικτυακή υπηρεσία των ΗΠΑ) και ήξερε πως η εταιρία ήθελε να εμφανίζει διάφορα πράγματα, όπως έγχρωμους μετεωρολογικούς χάρτες. Έχοντας ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες συμπίεσης, ο Wilhite σκέφτηκε να βοηθήσει.

"Είδα το αρχείο που ήθελα στο μυαλό μου και άρχισα να προγραμματίζω", έγραψε σε ένα e-mail. Η πρώτη εικόνα που δημιούργησε ήταν ένα αεροπλάνο. Το πρωτότυπο πήρε σχεδόν ένα μήνα για να δημιουργηθεί και το αρχείο δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1987.

"Θυμάμαι όταν είδαν το GIF. Οι συνάδελφοι μου, παράτησαν οτιδήποτε έκαναν σε ασπρόμαυρα αρχεία, και άρχισαν να ασχολούνται με τα GIF. Ένας θρίαμβος της ταχύτητας και της συμπίεσης, το GIF μπορούσε να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο το διαδίκτυο", δηλώνει ο ίδιος.

Την τελευταία δεκαετία, το κινούμενο GIF είναι ο απόλυτος άρχοντας, και ενώ ο Wilhite ποτέ του δεν δημιούργησε κανέναν κινούμενο GIF, δηλώνει ότι το κλασσικό GIF του 1996, με το μωρό που χορεύει (πάνω), είναι το αγαπημένο του.

Είναι περήφανος για το GIF, αλλά τον ενοχλεί που ακόμη και σήμερα υπάρχει αμφισβήτηση για το πως προφέρεται το αρκτικόλεξο. "Το Oxford English Dictionary δέχεται και τις δυο προφορές. Κάνουν λάθος. Είναι απαλό 'G', και προφέρεται 'jif'!", δηλώνει ο Wilhite, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου