Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

La Sylph, ο ακραίος κορσές "S"


Η λέξη κορσές προέρχεται από τη γαλλική "cors", υποκοριστικό του σώματος, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό "corpus".

Για αιώνες, ο κορσές ήταν ένα από τα πιο βασικά αξεσουάρ στην ενδυμασία. Τον φορούσαν γυναίκες αλλά και άνδρες. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο κορσές ήταν για τις γυναίκες ένα από τα πιο κομψά ακριβά και επιθυμητά αξεσουάρ. Όμως γύρω στο 1910 οι σχεδιαστές άρχισαν να τον απορρίπτουν. Ο Paul Poiret, γνωστός σχεδιαστής μόδας ξεκίνησε να δημιουργεί ρούχα που αναδείκνυαν περισσότερο το φυσικό σχήμα του σώματος. Φυσικά ο κορσές δεν εξαφανίστηκε εν μία νυκτί, όμως η μόδα είχε πάρει άλλο δρόμο. Οι ιστορικές εξελίξεις έπαιξαν το ρόλο τους: ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε κοινωνικές αλλαγές και επέτεινε την ενδυματολογική στροφή. Όλο και περισσότερες γυναίκες μπήκαν στο στίβο της εργασίας και φυσικά δεν μπορούσαν να δουλεύουν με την πίεση του κορσέ.

Στην φωτογραφία βλέπουμε την Αμερικανίδα χορεύτρια Edith La Sylphe (Έντιθ Συλφίδα) -πραγματικό όνομα Edythe Lambelle. Ήταν παρτενέρ του χορευτή Follies Bergere από τα 1900 ως τα 1920. Η La Sylphe έκανε ακόμα πιο ακραίο τον κορσέ "S" ή flat-fronted, ο οποίος ονομάστηκε από τη δημιουργό του "La Sylph" corset. Απορώ πως μπορούσε και περπατούσε! Πάντως, λέγετε πως έζησε μέχρι τα 85, οπότε μάλλον δεν της δημιούργησε κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου