Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τα ψηλότερα αγάλματα του Χριστού


Ίσως το πιο γνωστό άγαλμα του Χριστού (πάνω) να είναι αυτό στο Ρίο της Βραζιλίας, αλλά δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το ψηλότερο.

Το άγαλμα στο όρος Κορκοβάντο είναι μόλις το τέταρτο σε ύψος.



Cristo Rey, Μεξικό - 20,5 μέτρα


Ο Χριστός ο Βασιλιάς βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, του Cerro del Cubilete (με ύψος 2.700 μέτρων μάλλον όρος είναι παρά λόφος) στην πολιτεία Guanajuato στο Μεξικό. Το άγαλμα ολοκληρώθηκε το 1944. Πρωτύτερα, στη θέση του υπήρχε ένα μικρότερο που καταστράφηκε κατά την Μεξικανική Επανάσταση από τον τότε πρόεδρο.


Christ Redentore di Maratea, Ιταλία - 21,23 μέτρα


Αυτό το άγαλμα κατασκευάστηκε από λευκό και μπλε μάρμαρο από την κοντινή πόλη Καράρα Carrara και τα χρήματα που χρειάστηκαν ήταν δωρεά ενός ανθρώπου. Ο Stefano Rivetti ήταν ένας επιχειρηματίας από το Πιεμόντε που ήθελε να τιμήσει τη θρησκεία του και τους συμπολίτες του από την πόλη Maratea. Το άγαλμα βρίσκεται στην κορυφή του Monte San Biagio.


Cristo de las Noas, Μεξικό – 21,8 μέτρα


Πήρε το όνομα του από τον λόφο στο οποίο κατασκευάστηκε (Cerro de las Noas), οποίος με τη σειρά του πήρε το όνομα του από έναν κάκτο της ερήμου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1973 και χρειάστηκε 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Βρίσκεται στην πόλη Torreón και ήταν το όραμα του ντόπιου ιερέα Jose Rodriguez Tenorio -αν και, μάλλον, δεν περίμενε πως θα κατέληγε να είναι τόσο μεγάλο (ζυγίζει 580 τόνους).


Cristo del Pacífico, Περού - 22 μέτρα


Ο Χριστός του Ειρηνικού ήταν δώρο ενός προέδρου. Όταν το 2011 έχασε τις εκλογές, αποφάσισε να κάνει ένα αντίγραφο του Χριστού του Λυτρωτή του Ρίο σαν δώρο στο λαό του.


Cristo del Sagrado Corazón, Μεξικό - 23 μέτρα


Αυτό το άγαλμα βρίσκεται 6 μίλια από την πόλη Rosarito. Είναι το πιο ψηλό, έγχρωμο άγαλμα του Χριστού, μιας και τα περισσότερα είναι λευκά ή μονόχρωμα.


Cristo Rey de los Álamos, Μεξικό - 23,3 μέτρα


Είναι το μοναδικό από ρητίνη και fiberglass. Βρίσκεται στο θόλο του ναού San Martin de Porres στην Τιχουάνα.


El Cristo Roto, Μεξικό - 25 Μέτρα


Αυτό το ασυνήθιστο άγαλμα βρίσκεται στο San Jose de Gracia του Μεξικό. Στη βάση του Τσακισμένος Χριστού υπάρχει η επιγραφή:

"Αφήστε με σπασμένο... Θα ήθελα όταν θα με βλέπετε έτσι, να θυμάστε τα τσακισμένα, φτωχά, άπορα, καταπιεσμένα, άρρωστα, ακρωτηριασμένα αδέρφια σας. Χωρίς χέρια, επειδή είναι ανίκανα, εγκαταλελειμμένα χωρίς μέσα να δουλέψουν. Χωρίς πόδια, γιατί δεν μπορούν να περπατήσουν. Χωρίς πρόσωπο, επειδή τους έχουν κλέψει την τιμή και την υπόληψη. Είναι ξεχασμένα... όσοι τους κοιτούν απομακρύνονται μιας και είναι σαν και μένα -ο Τσακισμένος Χριστός!"


Christ Roi des Houches, Γαλλία - 25 μέτρα


Ο Χριστός Βασιλιάς βρίσκεται στην πόλη Les Houches. Εμπνευστής του ήταν ο L'Abbé Claude Delassiat, ο ιερέας του Les Houches. Ο πρώτος λίθος τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 1933 και μετά από ένα χρόνο -στις 19 Αυγούστου του 1934- έγιναν τα εγκαίνια.


El Cristo de la Misericordia, Νικαράγουα - 26 μέτρα


Ο Χριστός του Ελέους βρίσκεται στην πόλη San Juan del Sur και είναι το μεγαλύτερο της κεντρικής Αμερικής. Ήταν το όραμα του ντόπιου επιχειρηματία Erwin Gonzalez.


Cristo Rey, Κολομβία - 26 μέτρα


Στην πόλη Cali βρίσκεται αυτό το άγαλμα που κατασκευάστηκε το 1953. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Los Cristales, είναι 1.440 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ζυγίζει 464 τόνους.


Cristo Rei του Dili, Ανατολικό Τιμόρ - 27 μέτρα


Είναι δώρο της κυβέρνησης της Ινδονησίας στο λαό του Ανατολικού Τιμόρ, που τότε ήταν ακόμα επαρχεία της. Είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Αποτελείται από 27 ξεχωριστά τμήματα. Τα αποκαλυπτήρια του έγινα το 1996.


Cristo-Rei, Πορτογαλία - 28 μέτρα


Βρίσκεται στους λόφους πάνω από τη Λισαβόνα.


Cristo Resucitado, Μεξικό - 30 μέτρα


Ο Χριστός Ανέστη βρίσκεται μέσα σε ένα νεκροταφείο. Είναι από ροζ μάρμαρο και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.


Kristus kase Berkat, Ινδονησία - 30 μέτρα


Στην γλώσσα Manado της Ινδονησίας σημαίνει Χριστός Ευλογητής. Αποτελείται από 25 τόνους μεταλλικής ίνας και 35 τόνους χάλυβα. Κατασκευάστηκε το 2010, μετά από τρία χρόνια εργασιών.


Cristo del Otero, Ισπανία - 30 μέτρα


Βρίσκεται έξω από την Palencia στην Καστίλλη και Λεόν και κατασκευάστηκε το 1931. Ο γλύπτης του, Victorio Macho, έχει ταφεί στη βάση του.


Χριστός του Vung Tau, Βιετνάμ - 32 μέτρα


Η Καθολική Ένωση της πόλης Vung Tau άρχισε την κατασκευή του το 1974 και τελείωσε το 1993.


Pomnik Chrystusa Król, Πολωνία - 33 μέτρα


Ο Χριστός Βασιλιάς, μαζί με την κορώνα ύψους 3 μέτρων, είναι το ψηλότερο του πλανήτη. Ολοκληρώθηκε το 2010 και το ύψος του συμβολίζει τα χρόνια του Ιησού. Το κεφάλι μόνο ζυγίζει 15 τόνους και όλο το άγαλμα πάνω από 440 τόνους.


Cristo de la Concordia, Βολιβία - 34,2 μέτρα


Ο Χριστός της Ειρήνης βρίσκεται στην πόλη Cochabamba στην κεντρική Βολιβία, στο λόφο San Pedro. Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1997, μετά από 10 χρόνια εργασιών. Βρίσκεται 2.840 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και επομένως είναι το πρώτο στη σχετική κατηγορία. Επίσης είναι το πιο βαρύ καθώς ζυγίζει 2.200 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου