Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Σπάνια φωτογραφία από το «μανιτάρι» της Χιροσίμα


Βλέπει το φως 68 χρόνια μετά. Ήταν... χαμένη στο βάθος της βιβλιοθήκης ενός δημοτικού σχολείου. Έχει τραβηχτεί από το έδαφος 30 λεπτά μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.



Δείτε ακόμη:
Η ιστορία της "Ατομικής Τούρτας"

Προκαλεί ρίγη και ανατριχίλα. Θυμίζει άλλωστε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά αμάχων.

Η φωτογραφία του «μανιταριού» που προκάλεσε η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε σωρό άρθρων και εγγράφων σχετικών με την έκρηξη στη βιβλιοθήκη δημοτικού σχολείου της Χιροσίμα, ανακοίνωσε συντηρήτρια του Μουσείου για την Ειρήνη της ιαπωνικής πόλης.

Πιστεύεται ότι τραβήχτηκε από το έδαφος 30 λεπτά μετά την έκρηξη και από απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Το θανατηφόρο σύννεφο φαίνεται ότι υψώνεται από δύο σημεία.

"Η ύπαρξη αυτής της φωτογραφίας αναφερόταν στα εγχειρίδια της ιστορίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα αντίτυπο", εξήγησε η συντηρήτρια.

Οι γνωστότερες φωτογραφίες της έκρηξης και του ατομικού μανιταριού έχουν ληφθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η βόμβα "Little Boy", η οποία ρίχτηκε από το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, προκάλεσε τον θάνατο 140.000 ανθρώπων.

Η δεύτερη ατομική βόμβα που έπληξε τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, το Ναγκασάκι, προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

πηγή: newsit.gr

2 σχόλια: