Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το Τραγούδι του Νότου, η απαγορευμένη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ

Η αφίσα της ταινίας του 1946 (πηγή)

Το "Song of the South", είναι ένα animation με κανονικούς ηθοποιούς του 1946 από την Disney που βασίστηκε στις ιστορίες του "Uncle Remus" του Joel Chandler Harris. Ο Harris, που είχε μεγαλώσει στην Τζόρτζια κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου, πέρασε όλη τη ζωή του καταγράφοντας και εκδίδοντας ιστορίες που αφηγούνταν πρώην σκλάβοι.



Δείτε ακόμη:
Ένα παιδάκι ντυμένο με τη στολή των ΚΚΚ και ο Αφροαμερικανός αστυνομικός

Αυτές οι ιστορίες -πολλές από τις οποίες ο Harris τις έμαθε από κάποιον γέρο νέγρο που αποκαλούσε "Uncle George"- δημοσιεύτηκαν σαν στήλες στην The Atlanta Constitution και αργότερα σε βιβλίο. Ο Uncle Remus ήταν φανταστικός γερο-σκλάβος και φιλόσοφος που έλεγε διασκεδαστικούς μύθους για τον Br'er τον Λαγό και άλλα ζώα του δάσους σε μια διάλεκτο των νέγρων του νότου.

Το "Song of the South" αποτελείται από κινούμενα σχέδια με τους χαρακτήρες του Uncle Remus όπως ο Br'er ο Λαγός, η Br'er η Αλεπού και η Br'er η Αρκούδα, πλαισιωμένα από σκηνές με κανονικούς ηθοποιούς στις οποίες ο Uncle Remus -τον υποδυόταν ο ηθοποιός James Baskett, που είναι ο πρώτος νέγρος ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ (για την προσφορά του)- αφηγείται τις ιστορίες σε ένα μικρό λευκό αγόρι που έχει θυμώσει μες το διαζύγιο των γονιών του.

Αν και πολλοί ήταν οι μαύροι που δεν τους άρεσαν οι ιστορίες του Uncle Remus, οι σοβαρές αντιρρήσεις για το Song of the South ήταν οι ηθοποιοί. Η ταινία επικρίθηκε τόσο για το ότι "παρουσίαζε την δουλεία κάτι το ευχάριστο" όσο και για το ότι "προσποιούνταν ότι δεν υπήρχε δουλεία".

Η NAACP -μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών- αναγνώρισε "την αξιοσημείωτη καλλιτεχνική αξία" της ταινίας, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, αλλά επέκρινε "την εντύπωση που δίνει μιας ειδυλλιακής σχέση αφέντη-σκλάβου".

Η Disney επανέκδοσε την ταινία το 1956, αλλά δεν συνέχισε την κυκλοφορίας της σε όλη τη διάρκεια της ταραχώδους πολιτικής εποχής στη δεκαετία του 1960 για τα δικαιώματα των μαύρων. Το 1970 η Disney ανακοίνωσε πως το "Song of the South" αποσύρθηκε "μόνιμα", αλλά τελικά την επανακυκλοφόρησε το 1972, το 1981 και το 1986. Η ταινία έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, η μη κυκλοφορία της ταινίας στις ΗΠΑ δεν είναι από το φόβο της Disney για μποϊκοτάζ των προϊόντων της από την NAACP.

Κάτι πολύ σημαντικό, που όμως ξεχάστηκε με την ιστορία της απαγόρευσης της ταινίας, είναι ότι ο νέγρος James Baskett ήταν ο πρώτος ηθοποιός που προσλήφθηκε από την Disney. Σύμφωνα με μερικούς, ο Baskett δεν μπόρεσε να δει την πρεμιέρα της ταινίας στην Ατλάντα γιατί κανένα ξενοδοχείο δεν του έδινε δωμάτιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου