Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργήστε τις δικές σας εικόνες από το τηλεσκόπιο Hubble

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble) είναι ένα τηλεσκόπιο, συνεργασία της NASA και της ESA (European Space Agency-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη από τις 24 Απριλίου 1990 -το μετέφερε το διαστημικό λεωφορείο Discovery- και υπολογίζεται πως το τέλος της αποστολής του θα είναι γύρω στο 2013 με 2020.

Μια από τις πιο διάσημες εικόνες του Hubble, "οι Πυλώνες της Δημιουργίας" στο Νεφέλωμα του Αετού (πηγή)

Πως δημιουργούνται οι εικόνες από τον Hubble
Στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, η NASA έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλές όμορφες εικόνες με παράξενα χρώματα γαλαξιών, πλανητών και νεφελωμάτων που έχει τραβήξει το τηλεσκόπιο. Αυτές οι εικόνες όντως δείχνουν τα χρώματα που θα βλέπαμε αν πηγαίναμε σε αυτά τα μέρη; Και γιατί υπάρχουν αυτά τα "σκαλοπάτια", όπως στην εικόνα παραπάνω;

Τον Σεπτέμβριο του 2002 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sky & Telescope" το άρθρο "Creating Hubble's Technicolor Universe" (εδώ σε PDF). Οι εικόνες του Hubble δημιουργούνται, δεν είναι έτσι.

Οι εικόνες που έρχονται από τις κάμερες του τηλεσκοπίου πρέπει να ενωθούν, να καθαριστούν και να χρωματιστούν για να μπορέσουν οι επιστήμονες να δουν τις λεπτομέρειες, που με γυμνό μάτι δε θα έβλεπαν.

Τα "σκαλοπάτια" που βλέπουμε σε ορισμένες είναι επειδή, όταν ενώνονται οι φωτογραφίες, πρέπει να πέσει η μια πάνω στην άλλη και κάποια μέρη κόβονται.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί -σε πολύ γρήγορη ταχύτητα- για το πως δημιουργούνται αυτές οι καταπληκτικές εικόνες.

Και για όποιον ενδιαφέρεται, στη σελίδα της ESA για το Hubble υπάρχει οδηγός βήμα-βήμα για το πως μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια εφαρμογή, το FITS Liberator -που αρχικά ξεκίνησε σαν plug-in του photoshop, αλλά πλέον είναι πρόγραμμα- ή το plug-in και το photoshop.



πηγές: hubblesite.org, spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου