Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η παράξενη ευχή των ηθοποιών "break a leg"


Ο όρος "break a leg" (στην κυριολεξία, "σπάσε πόδι") είναι σύνηθες ανάμεσα στους ηθοποιούς. Είναι μια συχνή ευχή που δίνει ο ένας στον άλλο, και εννοείτε πως σημαίνει "καλή επιτυχία". Χρησιμοποιείται πριν από παραστάσεις ή δοκιμαστικά. Ποτέ δεν έχω ακούσει να το λένε στα γυρίσματα ταινιών.



Όπως συμβαίνει με παρόμοιες εκφράσεις, η καταγωγή της είναι κάπως θολή. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιούνταν για να αποθαρρύνει τα κακά πνεύματα στο να προκαλέσουν άσχημη απόδοση σε κάποιον ηθοποιό. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η ευχή "καλή επιτυχία" θα προκαλούσε το κακό μάτι.

Ο όρος ίσως προέρχεται από την εποχή του Σέξπιρ. Ο όρος κυριολεκτικά σήμαινε, "να υποκλιθείς", λυγίζοντας το γόνατο. Αν ο ηθοποιός υποκλινόταν πάνω στη σκηνή εξαιτίας του χειροκροτήματος, η φράση ήταν ευχή.

Μερικοί βρίσκουν τις ρίζες της φράσης στην Αρχαία Ελλάδα. Αντί για χειροκρότημα στους ηθοποιούς, το κοινό χτυπούσε τα πόδια του. Το να χτυπά κανείς τα πόδια σου σε σημείο που να τα σπάσει είναι κάπως απίθανο, αλλά η φράση μεταφορική.

Άλλοι αναγάγουν τη φράση στη δολοφονία του Λίνκολν. Όταν ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ, δολοφόνησε τον Λίνκολν πήδηξε από το θεωρείο του προέδρου στη σκηνή, όπου κυριολεκτικά έσπασε το πόδι του.

Οι χορευτές μπαλέτου έχουν τη δική τους ανάλογη έκφραση. Αυτοί λένε "σκατά"!!!

Άρθρο του κωμικού ηθοποιού Eddie Deezen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου