Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της πρώτης πτήσης των αδερφών Ράιτ

Μια από τις 3 εκτυπώσεις. Η σπασμένη γωνία είναι από την πλημμύρα του 1913 στο Ντέιτον του Οχάιο, από όπου ήταν οι αδερφοί Ράιτ - πηγή

Στις 10:35 (τοπική ώρα) το πρωί της 17 Δεκεμβρίου του 1903, οι αδερφοί Ράιτ πετούσαν το δίπλανό τους "Φλάιερ", κοντά στο Κίτυ Χωκ (Kitty Hawk) της Βόρειας Καρολίνας. Ήταν η πρώτη, σύντομη αλλά ελεγχόμενη πτήση.



Το γεγονός έχει απαθανατιστεί στη διάσημη φωτογραφία του John Thomas Daniels. Ο Daniels μόνο επαγγελματίας φωτογράφος δεν ήταν. Ούτε καν ερασιτέχνη δεν μπορεί να τον αποκαλέσει κάποιος. Ήταν μόλις η πρώτη του φωτογραφία! Όταν οι αδερφοί Ράιτ πήγαν στο Κίτυ Χωκ για τη δοκιμή, ο Daniels ήταν ο ένας από τους τρεις άντρες του σταθμού της -τότε- ακτοφυλακής που τους βοήθησε.

Η κάμερα του Όρβιλ Ράιτ - πηγή

Ο Όρβιλ Ράιτ είχε πάρει μαζί του και την κάμερα του, μια Gundlach Korona V Field Camera, την έστησε στον τρίποδα, εστίασε στην σωστή απόσταση και ετοίμασε το φιλμ. Έδωσε στον Daniels οδηγίες πως να χειριστεί το διάφραγμα.

Οι αδερφοί έριξαν ένα κέρμα για το ποιος θα πετάξει και κέρδισε ο Όρβιλ. Ο Γουίλμπουρ είναι αυτός που φαίνεται στη φωτογραφία να τρέχει.

Ο Daniels δεν είχε ξαναδεί κάμερα στη ζωή του. Όταν το Φλάϊερ απογειώθηκε αμέσως μετά τις οδηγίες του Όρβιλ για το πως να χειριστεί την κάμερα, πάνω στον ενθουσιασμό του, σχεδόν ξέχασε να ανοίξει το διάφραγμα της! Ευτυχώς για τους αδερφούς Ράιτ, αλλά και για εμάς, δεν το ξέχασε εντελώς!

Το άγαλμα του John Thomas Daniels στο μέρος που έγινε η πρώτη πτήση - πηγή

πηγές: vintageaircraft.org , wyso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου