Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η πρώτη ψηφιακή απεικόνιση


Το πορτραίτο που βλέπουμε παραπάνω είναι η πρώτη ψηφιακή εικόνα στην ιστορία και γράφτηκε με δυαδικό κώδικα σε χαρτονένιες κάρτες και υφάνθηκε με πίξελ άσπρου και μαύρου μεταξιού. Η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά μετά την επινόηση της γραφής, κατάφερε να αιχμαλωτίσει εικόνες του πραγματικού κόσμου, να τις αποθηκεύσει χρησιμοποιώντας ψηφιακά σύμβολα και να τις απεικονίσει σε κάποιο άλλο υλικό μέσον.

Είναι του Γάλλου υφαντή και εμπόρου Joseph Marie Jacquard. Το πορτραίτο υφάνθηκε το 1839 από μετάξι σε έναν αυτόματο "αργαλειό Jacquard" με τη βοήθεια 24.000 διάτρητων καρτών. Το υφαντό στηρίχτηκε σε μια πρότυπη ζωγραφιά του Jacquard, ο οποίος την ψηφιοποίησε στις διάτρητες κάρτες και τις οποίες τροφοδότησε στον αργαλειό.

Ο αργαλειός του Jacquard είναι μηχανικός -εφευρέθηκε το 1801- και απλοποιεί τη διαδικασία της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Ελέγχεται από διάτρητες κάρτες, κάθε γραμμή του οποίου αντιστοιχεί σε μία γραμμή του σχεδιασμού. Σε κάθε κάρτα υπάρχουν πολλές σειρές από τρύπες. Οι πολλές κάρτες συνθέτουν το σχέδιο της κλωστοϋφαντουργίας. Ο Jacquard -το Jacquard ήταν παρατσούκλι· το κανονικό όνομα ήταν Charles- έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του προγραμματίσιμου αργαλειού ("Jacquard loom") ο οποίος με τη σειρά του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και άλλων προγραμματίσιμων μηχανών, όπως οι υπολογιστές.

Το πορτραίτο του Jacquard υφαίνονταν κατόπιν παραγγελίας. Ένα τέτοιο πορτραίτο διέθετε και ο Τσαρλς Μπάμπατζ -Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος, εφευρέτης και μηχανικός ο οποίος επινόησε τον προγραμματίσιμο υπολογιστή-, το οποίο τον ενέπνευσε να χρησιμοποιήσει διάτρητες κάρτες στην Αναλυτική Μηχανή του.

πηγές:
Joseph Marie Jacquard
Jacquard loom
Τσαρλς Μπάμπατζ
Αναλυτική μηχανή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου