Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφία σπάνιου φαινομένου από το πέρασμα του Σάντυ


Το μπλακ άουτ στη Νέα Υόρκη δεν ήταν το μόνο σπάνιο γεγονός του περάσματος του Σάντυ. Ο ηλιακός φυσικός της NAS, David Hathaway, τράβηξε την παραπάνω φωτογραφία στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα πριν από δύο ημέρες αφού είδε περίεργα δαχτυλίδια γύρω από τον ήλιο κατά το απόγευμα.

Ένας ειδικός της NASA, ο Bill Cooke, αναφέρει πως, "δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο", ενώ άλλοι το χαρακτηρίζουν ως "το γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια".

Το Spaceweather γράφει ότι η εξαιρετικά σπάνια εμφάνιση είναι "σχεδόν βέβαιο ότι συνδέεται με τον τυφώνα Sandy":

Ο πυρήνας της καταιγίδας σάρωσε την βόρεια Αλαμπάμα, αλλά οι εξωτερικές ζώνες του Sandy πέρασαν πάνω από την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους μια λεπτή ομίχλη από κρυστάλλους πάγου στα σύννεφα. Το φως του ήλιου έλαμπε μέσα από τους κρυστάλλους και παρήχθη μια ασυνήθιστη πλούσια ποικιλία από φωτοστέφανα πάγου (halos).

"Όπως τα μέτρησα εγώ, υπάρχουν δύο παρήλια (SunDog), ένα 22ο φωτοστέφανο, ένας parahelic circle (φωτοστέφανο παράλληλο προς τη γραμμή του ορίζοντα), ένα ανώτερο εφαπτόμενο τόξο και ένα parry arc" λέει ο Chris Brightwell, που το φωτογράφησε και ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου