Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το ψεύτικο διαβατήριο του Χίτλερ


Το διαβατήριο που φαίνεται είναι του Χίτλερ και εννοείτε πως είναι πλαστό!
 
 
 
Είχε δημιουργηθεί από τις Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών (Special Operations Executive-SOE). Έργο της ομάδας ήταν να οργανώσουν αντίσταση στις χώρες που ήταν υπό γερμανική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η SOE βασίστηκε σε μυστικούς πράκτορες και κατασκόπους. Στην Ελλάδα, στη διάρκεια της Ιταλο-Γερμανο-Βουλγαρικής κατοχής με κλιμάκιο της υπηρεσίας αυτής, γνωστότερη ως "Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή" (ΒΣΑ), συνεργάστηκαν πολλοί Έλληνες. Σημαντικότερες επιχειρήσεις της SOE στην Ελλάδα ήταν η επιχείρηση Χάρλιγκ που αφορούσε τελικά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη. (πηγή)

Για την βοήθεια των πρακτόρων της η SOE είχε τμήμα πλαστογραφίας που έφτιαχνε πλαστά έγγραφα από διαβατήρια μέχρι άδειες οπλοκατοχής, ταξιδιωτικές άδειες και εργατικά πάσο. Συχνά χρησιμοποιούνταν παραχαράκτες που μόλις είχαν αποφυλακιστεί.


Το διαβατήριο δείχνει τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων, αλλά και την χιουμοριστική διάθεση τους αλλά και το τι πίστευαν για τον Χίτλερ. Χάραξαν πάνω στο διαβατήριο ένα μεγάλο, κόκκινο "J" (από τη λέξη Jew-Εβραίος), με το οποίο στιγματίζονταν τα διαβατήρια των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία. Η βίζα (πάνω) του επέτρεπε να μπει στην Παλαιστίνη, η οποία ήταν υπό Βρετανικό έλεγχο. Επίσης αναφέρει σαν επάγγελμα του Χίτλερ το 'ζωγράφος' και στα διακριτικά χαρακτηριστικά αναφέρεται "μικρό μουστάκι".

πηγή: nationalarchives.gov.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου