Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία της "Ατομικής Τούρτας"


Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την γιορτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου του 1946 στη Λέσχη Αξιωματικών στη Σχολή Πολέμου στην Ουάσιγκτον (Officers’ Club of the Army War College) και επ' ευκαιρίας της διάλυσης της διακλαδικής δύναμης του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού (Joint Army-Navy Task Force Number One), της ομάδας που οργάνωσε και επέβλεψε τις πρώτες μεταπολεμικές ατομικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών στην Ατόλλη Μπικίνι, εκτοπίστηκε ένας ολόκληρος αυτόχθων πληθυσμός.



Σε αυτήν έχουν απαθανατιστεί ο διοικητής της Δύναμης, Αντιναύαρχος William HP Blandy, η σύζυγός του και ο υποναύαρχος Frank J. Lowry. Στην φωτογραφία ο αποκαλούμενος "Πυρηνικός Ναύαρχος" κόβει μια περίτεχνα κατασκευασμένη τούρτα σε σχήμα πυρηνικού "μανιταριού". Η ασυνήθιστη τούρτα ήταν παραγγελία του Αντιστράτηγου John T. Holloway -μέλος της ομάδας του Blandy- σε ένα ζαχαροπλαστείο του Ανατολικού St. Louis στο Ιλλινόις. Η όλη εκδήλωση δεν θα είχε γίνει γνωστή αν δεν υπήρχε εκεί κάποιος φωτογράφος από το Harris & Ewing Studio.

Ο Arthur Powell Davies

Στις 7 Νοεμβρίου του 1946 η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Washington Postμε τίτλο "Salute to Bikini" (Αποχαιρετισμός στο Μπικίνι). Η φωτογραφία έπεσε στην αντίληψη ενός ουνιταριανού (Unitarianism) ιερέα ονόματι Arthur Powell Davies. Τρεις μέρες μετά, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ο ιερέας εξέφρασε την οργή του για την "Ατομική Τούρτα" από τον άμβωνα στην εκκλησία All Souls Church.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να γενικευτούν. Μέχρι και στην ΕΣΣΔ έφτασαν τα νέα. Στις ΗΠΑ ο εκδότης της εφημερίδας άρχισε να λαμβάνει επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά και υποστήριξης προς το Ναύαρχο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου