Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη παραποιημένη φωτογραφία της ιστορίας


Όλοι μας έχουμε ακουστά το photoshop και πολλοί είναι αυτοί που επιδίδονται στην παραποίηση φωτογραφιών. Ειδικότερα σήμερα πλέον που το διαδίκτυο είναι παντού, στήνουν μια καλή φάρσα που μπορεί να γίνει viral σε ελάχιστο χρόνο.



Δείτε ακόμη:
Οι πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες vol. 1 και vol. 2
Διάσημες παλιές παραποιημένες φωτογραφίες
Οι μεγαλύτερες φάρσες όλων των εποχών

Η ιδέα της φάρσας μέσω παραποιημένων φωτογραφιών δεν είναι τόσο νέα. Βέβαια, παλιότερα δεν ήταν τόσο εύκολο όσο σήμερα. Δείτε παρακάτω την πρώτη πλαστή φωτογραφία στην ιστορία, τον "νεκρό" Αβραάμ Λίνκολν και τον Αδόλφο Χίτλερ ... μωρό!

Η πρώτη πλαστή φωτογραφία (φωτογραφία πάνω)
Στη δεκαετία του 1830, εμφανίστηκαν διάφορες εφευρέσεις για την τελειοποίηση της φωτογραφίας, με πρώτη επισήμως αναγνωρισμένη την δαγκεροτυπία του Λουίς Νταγκέρ. Όμως η μέθοδος του Hippolyte Bayard, δεν βρήκε την αναγνώριση του Νταγκέρ και εκείνος αποφάσισε να εκφράσει τα συναισθήματα του με την φωτογραφία που βλέπετε, η οποία υποτίθεται πως απεικονίζει την αυτοκτονία του. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ο Bayard έγραψε:

Το πτώμα που βλέπετε είναι του M. Bayard, εφευρέτη της διαδικασίας που μόλις σας παρουσιάστηκε. Απ' όσο γνωρίζω αυτός ο ακούραστος ερευνητής καταπιάστηκε τρία χρόνια με αυτήν την ανακάλυψη. Η Κυβέρνηση η οποία ήταν γενναιόδωρη στον κο Νταγκέρ, είπε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον κο Bayard, και ο φτωχός φουκαράς πνίγηκε. Ω, οι ιδιοτροπίες της ανθρώπινης ζωής...! ... Είναι στο νεκροτομείο εδώ και πολλές μέρες και κανείς δεν τον αναγνώρισε ούτε ζήτησε το πτώμα του. Κυρίες και κύριοι, θα προτιμούσατε να τον προσπεράσετε με το φόβο μήπως προσβληθεί η όσφρηση σας, γιατί όπως μπορείτε να δείτε, το πρόσωπο και τα χέρια του κυρίου βρίσκονται σε αποσύνθεση. (πηγή)

Ο Αβραάμ Λίνκολν


Ο Λίνκολν ενέπνευσε πολλές φάρσες. Όχι μόνο το κεφάλι του "κόλλησε" στο σώμα του John Calhoun (δείτε την στο "Διάσημες παλιές παραποιημένες φωτογραφίες"), αλλά υπήρχαν και πολλές με το υποτιθέμενο πτώμα του. Μετά τη δολοφονία του το 1865, δεν επετράπη καμία φωτογραφία του πτώματος του ή του φέρετρου του, και έτσι παρενέβησαν οι "καλλιτέχνες". Η παραπάνω φωτογραφία είναι μια από τις πιο διάσημες και μάλιστα έγινε πιστευτή. Ο άνδρας που είναι ξαπλωμένος και παριστάνει τον νεκρό δεν είναι ο Λίνκολν.


Η μοναδική αληθινή φωτογραφία του φέρετρου του Λίνκολν είναι η παραπάνω. Είναι τραβηγμένη από τους Νεοϋορκέζους φωτογράφους Garvey and Son. Δείχνει το Λίνκολν στο φέρετρο του, στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, 10 μέρες μετά τη δολοφονία του. Οι φωτογράφοι αργότερα κατέστρεψαν την αρχική πλάκα και όλες τις εκτυπώσεις εκτός από αυτήν.


Ο Χίτλερ μωρό


Το 1933, αυτή η μάλλον τρομακτική φωτογραφία του Χίτλερ μωρό εμφανίστηκε στις αμερικάνικες και αγγλικές εφημερίδες. Φυσικά, δεν ήταν ο Χίτλερ και δεν πρόκειται για ένα κακό μωρό. Είναι μια παραποιημένη φωτογραφία του δίχρονου τότε John May Warren, του οποίου η μητέρα του το 1938 εξεπλάγη όταν είδε πως το μωρό της ήταν ο Χίτλερ! Η ταυτότητα του φαρσέρ παραμένει άγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου