Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι long exposure φωτογραφίες του Michael Wesely


 
Για πάνω από μια δεκαετία, ο Γερμανός φωτογράφος Michael Wesely προσπαθούσε να βρει τρόπους για να βγάζει φωτογραφίες πολύ μακράς έκθεσης. Και όταν λέμε πολύ μακράς, εννοούμε ακόμα και τρία χρόνια! Το 1997, ξεκίνησε με μια pinhole κάμερα που έφτιαξε μόνος του, να φωτογραφίζει τα κτήρια που κατασκευάζονταν στο Βερολίνο.
 
 
 
Το 2001, όταν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη έκλεισε για ανακαίνιση, οι υπεύθυνοι του Μουσείου κάλεσαν τον Wesely για να απεικονίσει τις αλλαγές με τον μοναδικό του τρόπο. Έστησε 4 κάμερες σε διάφορα σημεία και φωτογράφιζε μέχρι το 2004, αφήνοντας το διάφραγμα ανοικτό για 34 μήνες! Το αποτέλεσμα είναι αυτό των εικόνων από κάτω. Οι λευκές γραμμές είναι ο ήλιος.




Το καταπληκτικό με αυτές τις φωτογραφίες είναι πως μπορεί κανείς να δει το πέρασμα του χρόνου σε μια και μόνο φωτογραφία. Τα παλιότερα τμήματα του κτηρίου εμφανίζονται πιο σκούρα, γιατί εκτέθηκαν πιο πολύ, ενώ τα πιο νέα φαίνονται σαν "φαντάσματα".

Για αυτές τις φωτογραφίες της Potsdamer Platz στο Βερολίνο χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια.



18 μήνες έκθεσης του Palast der Republik στο Βερολίνο.


2 χρόνια και 3 μήνες έκθεσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Allianz Arena.


Ο Wesely ισχυρίζεται πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνική του για ακόμα περισσότερο χρόνο. 10, 20 ακόμα και 40 χρόνια.

Η φωτογραφία της Leipziger Platz στο Βερολίνο χρειάστηκε 16 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου