Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Linus, το άλογο με τη μακριά χαίτη


Ο Linus γεννήθηκε το 1884 και ήταν απόγονος μιας φυλής η οποία είναι γνωστή ως Oregon Long-Haired Wild Wonder, μιας αγέλης που περιπλανιόταν ελεύθερα στα βουνά του Όρεγκον των ΗΠΑ.



Δείτε ακόμη:
Τα άγρια άλογα του Rapa Das Bestas
Ο πισινός του αλόγου και οι σιδηροδρομικές γραμμές
Τα αγέρωχα άτια του Wojtek Kwiatkowski

Αυτά τα άλογα ήταν γνωστά για το καστανό χρώμα τους και την εκπληκτική χαίτη και ουρά τους. Κατά κύριο λόγο, είχαν εκτραφεί σε αιχμαλωσία, έτσι η χαίτη τους αυξήθηκε από γενιά σε γενιά. Κανένα όμως απ' όλα δεν ήταν πιο γνωστό από τον Linus, που ονομάστηκε ο Σαμψών των ιπποειδών.


Ανήκε στους αδερφούς Rutherford και ήταν απόγονος του Oregon Beauty (ο πρώτος επιβήτορας της φυλής που αιχμαλωτίστηκε και μάλλον αρχηγός της αγέλης) και της Oregon Queen (ράτσας Clydesdale). Ήταν τόση η ομορφιά του -καθώς και το μήκος και το πλάτος της χαίτης και της ουράς του- που οι Rutherford τον πούλησαν στους αδελφούς Eaton και αυτοί τον χρησιμοποίησαν ως την μεγάλη ατραξιόν του τσίρκου τους.


Όπως γράφτηκε σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για την παράσταση, "όταν ήταν περίπου τεσσάρων ετών, η χαίτη και η ουρά του μεγάλωνε τόσο γρήγορα, συχνά 3 ίντσες το μήνα, που μέσα σε τρία χρόνια έφτασαν το μήκος που έχουν σήμερα (σ.σ. τότε). Το χρώμα του είναι γυαλιστερό χρυσο-καστανό, το κάτω μέρος των πίσω ποδιών του είναι λευκά, έχει λευκό πρόσωπο και η χαίτη, η ουρά και το τσουλούφι του στο μέτωπο έχουν ένα απαλό, ανοιχτό χρώμα. Η χαίτη έχει μήκος 4,27 μέτρα, το τσουλούφι στο μέτωπο 2,74 μέτρα και η ουρά 3,66 μέτρα."


Ο Linus πέθανε το 1894 σε ηλικία 10 ετών, αλλά πριν πεθάνει άφησε έναν απόγονο, ονόματι Linus ΙΙ, ο οποίος λέγεται ότι είναι εξίσου όμορφος. Όσον αφορά την ράτσα Oregon Long-Haired Wild Wonder, δυστυχώς, η φυλή έχει πλέον εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου