Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Η σφαγή των παιδιών του Lidice


Στις 2 Ιουλίου 1942, τα περισσότερα παιδιά του Λίντιτσε (Lidice), ένα μικρό χωρίο στην πρώην Τσεχοσλοβακία, μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Γκεστάπο στο Λοτζ (Łódź). Κατόπιν, εκείνα τα 82 παιδάκια μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Κέλμνο (Chełmno), 70 χλμ μακρυά, όπου και οδηγήθηκαν σε θαλάμους αερίων. Τι είχαν κάνει για να αξίζουν τέτοιο θάνατο;



Δείτε ακόμη:
"Τα παιδιά των Γερμαναράδων". Μια πραγματική, δραματική ιστορία
Το ματς του θανάτου

Αφορμή στάθηκε η δολοφονία του "Reichsprotektor" (Προστάτης του Ράιχ) του Ναζιστικού Προτεκτοράτου της Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ (Reinhard Eugen Tristan Heydrich). Η Τσεχοσλοβακία είχε καταληφθεί από τους Ναζί από τον Απρίλιο του 1939 και ο Χάιντριχ ήταν πολύ βάναυσος. Είχε δεχτεί επίθεση από μια ομάδα Τσεχοσλοβάκων στρατιωτών. Από τη στιγμή του θανάτου του, στις 4 Ιουνίου του 1942, από σηψαιμία λόγω τραυμάτων, όλοι ήξεραν τι θα επακολουθούσε, χωρίς όμως να φαντάζονται το μέγεθος της φρίκης.


Από την πρώτη στιγμή που δέχτηκε την επίθεση ο Χάιντριχ, ξεκίνησαν έρευνες για να εντοπιστούν οι δολοφόνοι του, άλλα ήταν σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε. Μέχρι να πεθάνει, μια εβδομάδα μετά, 157 άνθρωποι είχαν ήδη εκτελεστεί.

Μετά την κηδεία του στο Βερολίνο, ο Χίτλερ ζήτησε να γίνουν μερικά πράγματα σε όσους φαινόταν ότι βοήθησαν τους δολοφόνους. Οι ενήλικες άντρες θα εκτελούνταν και οι γυναίκες θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Τα παιδιά θα μαζεύονταν και όσα ήταν κατάλληλα να "γερμανοποιηθούν" θα δινόταν σε οικογένειες των Ες-Ες για να ανατραφούν σαν καλοί Ναζί. Για τα υπόλοιπα, κάποια "λύση" θα βρισκόταν.


Οι διαταγές εκτελέστηκαν αμέσως. Το Λίντιτσε περικυκλώθηκε, παρά το ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι οι κάτοικοι του βοήθησαν τους δολοφόνους. Οι άντρες μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι στην άκρη του χωριού και εκτελέστηκαν, αρχικά ανά πεντάδες και έπειτα ανά δεκάδες, και αυτό, έπειτα από παράπονα του επικεφαλής Horst Böhme ότι αργούν! Μέχρι το απόγευμα, 173 άντρες είχαν εκτελεστεί.

203 γυναίκες και 105 παιδιά μεταφέρθηκαν στο σχολείο του χωριού. Έπειτα μεταφέρθηκαν στο κοντινό Kladno. Τέσσερις από αυτές ήταν έγκυες και υπεβλήθησαν σε έκτρωση. Οι περισσότερες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Ράβενσμπρικ (Ravensbruck) όπου πολλές πέθαναν από ασθένειες.


Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Λοτζ και παρατήθηκαν εκεί. Τελικά, κάποια στιγμή, μερικά από αυτά μεταφέρθηκαν για να γερμανοποιηθούν σε οικογένειες των Ες Ες.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Άντολφ Άιχμαν, ο επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, διέταξε την εκτέλεση των μικρών παιδιών που δεν είχαν στοιχεία της Άριας φυλής! Τα 82 εναπομείναντα παιδάκια παραδόθηκαν στην Γκεστάπο. Μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εκτελέσεων Κέλμνο όπου βρήκαν το θάνατο σε θαλάμους αερίων. Από τα 105 παιδάκια του Λίντιτσε, μόνο 17 επέστρεψαν στο χωριό, όπως και 153 γυναίκες, οι περισσότερες πλέον χήρες ή χωρίς παιδιά.


Το μπρούτζινο άγαλμα, με τα 40 αγοράκια και τα 42 κοριτσάκια, είναι της Marie Uchytilová για να θυμίζει αυτό ακριβώς το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου