Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Άνθρωποι-εκθέματα σε μια έκθεση στη Γαλλία του 1907


Στα ανατολικά προάστια του Παρισιού απλώνεται το Bois de Vincennes. Κάποτε εκεί κυνηγούσαν οι βασιλείς της Γαλλίας, ήταν περιοχή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και το 1860 έγινε δημόσιο πάρκο όταν το χάρισε στο Παρίσι ο Ναπολέον Γ'. Εκεί βρίσκεται και το Jardin Tropical.



Το Jardin Tropical, κάποτε γνωστό σαν Jardin Colonial, ήταν το μέρος όπου διοργανώθηκε το Exposition Colaniale Nationale (Διεθνής Έκθεση Αποικιών) το 1907. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία οι Γάλλοι αποφάσισαν να φέρουν ανθρώπους από τις αποικίες τους και να τους "εκθέσουν" μαζί με εξωτικά ζώα, φυτά και άλλα αξιοπερίεργα πράγματα από τα μέρη τους.


Σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες πέρασαν από εκεί για να θαυμάσουν τα "εκθέματα", που έμεναν σε αντίγραφα των κανονικών σπιτιών τους. Πολλοί από αυτούς στάλθηκαν -με αμοιβή- και σε άλλες εκθέσεις σε όλον τον κόσμο.


Η Κόκκινη Παγόδα (πάνω) μέρος του Χωριού από την Ινδοκίνα όπου ζούσαν Βιετναμέζοι και Λαοτινοί. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το κτήριο χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο για τους τραυματίες με ασιατική καταγωγή.



Το Malagasy Kiosk (πάνω). Εδώ Μαλαγάσιοι μουσικοί (οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης) έπαιζαν κάποτε μουσική για τους επισκέπτες. Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την εποχή της έκθεσης. Στο βάθος το Malagasy Kiosk.



Το Congo Pavilion (περίπτερο των Κογκολέζων - πάνω). Αρχικά το Congo Pavilion χτίστηκε σαν ταχυδρομείο. Εδώ σερβιρόταν σοκολάτα στους επισκέπτες. το κτήριο είχε ένα γραφείο και ένα κατάστημα στο ισόγειο και στον πάνω όροφο στεγαζόταν "περίεργα παραδείγματα της τέχνης των ιθαγενών, περίεργα φετιχιστικά αντικείμενα που ήταν σκαλισμένα σε κορμούς δέντρων και ζώα της αποκάλυψης σε απίθανες στάσεις".



Το Moroccan Pavilion (περίπτερο των Μαροκινών - πάνω). Αρχικά χτίστηκε στο στυλ του νοτίου Μαρόκου. Το ελάφι που έστεκε φύλακας στην είσοδο έχει εξαφανιστεί.

Επίσης υπήρχαν περίπτερα Τυνήσιων, κατοίκων της Ινδοκίνας, ένα σπίτι Κρεόλ (Creole) για τους κατοίκους της Γουιάνας και της Δαχομέης (Μπενίν). Όσοι "εκτείθονταν" σ' αυτά εξαφανίστηκαν μετά από 6 μήνες και δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή γι' αυτούς.

πηγή: worshipblues.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου