Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σχέδια του 1890 για τον Πύργο του Λονδίνου


 
Μερικά από τα πιο εφευρετικά σχέδια που υποβλήθηκαν για τον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου Πύργου του Λονδίνου.
 





Το 1889 οι Παριζιάνοι εγκαινίασαν τον Πύργο του Άιφελ και έτσι οι Λονδρέζοι σκέφτηκαν να κατασκευάσουν και αυτοί τον δικό τους πύργο. Πολλά από τα σχέδια που προτάθηκαν ήταν παρόμοια με αυτό του Πύργου του Άιφελ ή άλλα που έμοιαζαν με βίδα -όπως το σχέδιο 19. Τελικά επιλέχθηκε το πρακτικό σχέδιο Νο37 των Stewart, McLaren και Dunn στους οποίους δόθηκαν σαν έπαθλο 500 γκίνες και ο Πύργος κατασκευάστηκε στο πάρκο του Γουέμπλεϊ.



Η κατασκευή άρχισε το 1892 αλλά η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση, η Metropolitan Tower Company, σύντομα ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα όπως καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω του ελώδους εδάφους και στη συνέχεια ήρθαν και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία τελικά την οδήγησαν σε διάλυση το 1889.



Η κατασκευή σταμάτησε ενώ είχαν ολοκληρωθεί μόνο 47 μέτρα. Ο εγκαταλελειμμένος «πύργος» (γνωστός ως Watkins Folly, ή London Stump) παρέμεινε στο πάρκο για αρκετά χρόνια προτού κριθεί ανασφαλής και ανατιναχτεί το 1904.




Τελικά στη θέση του κατασκευάστηκε το διάσημο γήπεδο Γουέμπλεϊ, ο "ναός του ποδοσφαίρου", για την British Empire Exhibition του 1923. Όταν το γήπεδο ανακαινίστηκε το 2000, βρέθηκαν θεμέλια του πύργου που δεν είχαν καταστραφεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου