Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το νησί Skellig Michael με το μοναστήρι του 7ου αιώνα!


Το νησί Skellig Michael -ο "Βράχος του Μιχαήλ" στα ιρλανδικά- γνωστό και σαν Great Skellig, είναι ένα απότομο βραχώδες νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό 12 χλμ από την ακτή της νοτιοδυτικής Ιρλανδίας. Στην κορυφή του απότομου βράχου και σε ύψος 230 μέτρων βρίσκεται ένα αρχαίο μοναστήρι που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 7ο αιώνα.



Για 600 χρόνια το νησί ήταν κέντρο της μοναστικής ζωής για τους Ιρλανδούς μοναχούς. Οι μοναχοί ζούσαν σε πέτρινες καλύβες-κυψέλες εντελώς αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μόνοι που τους πλησίαζαν ήταν οι Βίκινγκ εισβολείς, που επιτήθονταν στο μοναστήρι κατά καιρούς.



Το νησί αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των πρώιμων θρησκευτικών οικισμών. Οι πολύ λιτές συνθήκες στο εσωτερικό του μοναστηριού αντικατοπτρίζουν την ασκητική ζωή των πρώτων Χριστιανών της Ιρλανδίας. Λόγω της ακραίας απομόνωσής του, το νησί είναι καλά διατηρημένο καθώς δεν ήταν πολλοί οι επισκέπτες του.



Το Skellig Michael κατοικούνταν συνεχώς μέχρι τον 12ο αιώνα, όταν, η επιδείνωση του κλίματος οδήγησε στην αύξηση των καταιγίδων στις θάλασσες γύρω από το νησί και ανάγκασε την κοινότητα να μετακινηθεί στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, η μοναστική παρουσία διατηρήθηκε μέχρι το 16ο αιώνα. Αν και το μοναστήρι δεν υπήρχε πλέον, το νησί συνέχισε να είναι τόπος προσκυνήματος. Επίσης στο νησί τελούνταν γάμοι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάτι που απαγορεύεται γενικότερα.



Γύρω στα 1826 πάνω στο νησί χτίστηκαν δύο φάροι στην πλευρά του Ατλαντικού, ένας εκ των οποίων χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Το Skellig Michael έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου