Κυριακή 20 Μαΐου 2012

"Αντιθέσεις" - Shadow & Trash Art από τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση


Ένας καλλιτέχνης μπορεί να εμπνευστεί και να χρησιμοποιήσει πολλά και διάφορα αντικείμενα για να εκφραστεί μέσα από τη δημιουργία του και το έργο του. Σημαντικό ρόλο σε ένα έργο παίζει η έμπνευση, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το να μπορεί κανείς να παίρνει κάποιο αντικείμενο που στα μάτια των πολλών φαίνεται άχρηστο και σκουπίδι και να το τοποθετεί κατά τέτοιο τρόπο μαζί με άλλα αντικείμενα ώστε άμεσα ή έμμεσα (ορατά ή μη) να δείχνει κάτι, ή να το κρύψει ώστε να παίξει μαζί σου ένα, κατά κάποιο τρόπο, «κυνήγι χαμένου θησαυρού» και μέσα από αυτό το σύνολο να καταφέρει να σου περάσει τα μηνύματα του.



Κάτι τέτοιο προσπαθεί και καταφέρνει ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, με καταγωγή από το Σαραντάπορο Ελασσόνας, που ζει και εργάζεται στην Ξάνθη και έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές εκθέσεις αλλά και συμμετοχές σε πλήθος πολιτιστικών και άλλων ειδών εκδηλώσεων. Ο Τριαντάφυλλος ασχολείται με την Trash Art (Σκουπιδοτέχνη), μια μορφή τέχνης και φιλοσοφίας ταυτόχρονα, καθώς συνδυάζει την καλλιτεχνική διάθεση και την περιβαλλοντική ανησυχία και με τη Shadow Art (Τέχνη της Σκιάς).

Από τις 6 μέχρι και 16 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Τέχνης "Remezzo" στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί η έκθεσή του με τίτλο "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ", η οποία συνδυάζει την Trash Art με την Shadow Art, εστιάζοντας περισσότερο στη σκιά.

Σχετικότητα - Relativity

Όπως μας δήλωσε και ο ίδιος, "Τα έργα είναι φτιαγμένα από σκουπίδια, που έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούν αναγνωρίσιμες μορφές με την πρώτη ματιά αλλά όταν φωτιστούν από δύο διαφορετικά και μοναδικά σημεία, να δημιουργούν δύο σκιές με συγκεκριμένο σχήμα οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια τουλάχιστον αντιθετική σύζευξη και ζωντανεύουν διαφορετικές έννοιες. Τα έργα κρύβουν διάφορα μηνύματα αλλά και αντικείμενα, που μας καλούν να τα ανακαλύψουμε.
Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα της συγκεκριμένης έκθεσης προσδιορίζεται στη δημιουργία δύο αντιθετικών σκιών από το ίδιο αντικείμενο".

Η αρχή του τέλος και το τέλος της αρχής - The beginning of the end and the end of the beginning

Όσοι λοιπόν βρεθείτε από τις 6 μέχρι και τις 16 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, περάστε από τον Πολυχώρο Τέχνης "Remezzo" στην Καλαμαριά για να ανακαλύψετε και εσείς τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει μέσα από τα σκουπίδια και τις σκιές ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης και απολαύσετε αυτήν την πρωτότυπη έκθεση (εδώ η σελίδα της έκθεσης στο facebook). Για περισσότερα έργα του, λίγη υπομονή και σε λίγες μέρες ανεβαίνει και η ιστοσελίδα του στο vaitsis.com, όπου θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μέχρι τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το προφίλ του στο behance.net/vaitsis - όπου θα δείτε εκτός των άλλων και τα τρία βραβεία που δημιούργησε για το 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2011, από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης παίζοντας με τις σκιές

Χώρος: Πολυχώρος Τέχνης "Remezzo" (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού, Καλαμαριά)
Διάρκεια Έκθεσης: 6-16 Ιουνίου 2012
Εγκαίνια Έκθεσης: 6 Ιουνίου 2012 (Ώρα 20:00)
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 18:00-22:00 | Σάββατο: 12:30-14:00 & 19:00-22:00 | Κυριακή: 12:00-17:00
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και στην Ξάνθη



Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση, πρωτίστως για την ευχάριστη και φιλική κουβέντα που είχαμε δια τηλεφώνου, "σαν να μιλάω σε έναν 'τρελαμένο' φίλο μου", όπως μου είπε, αλλά και για την ευγενική παραχώρηση του υλικού του. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο τόσο δημιουργικό σου ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου