Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αεροφωτογράφηση με περιστέρια!

Το 1907, ο Γερμανός φαρμακοποιός Julius Neubronner εφηύρε μια τεχνική αεροφωτογράφησης γνωστή ως φωτογραφία περιστεριών. Τοποθετώντας με λουριά μια ελαφριά, ωρολογιακή, φωτογραφική μηχανή-μινιατούρα σε περιστέρια μπορούσε να τραβήξει αεροφωτογραφίες κατά τη διάρκεια της πτήσης των πουλιών.


Το 1903, ο Neubronner έλαβε μια συνταγή από μια κοντινή πόλη με περιστέρια. Έστειλε τα φάρμακα, βάρους 75 γραμμαρίων με την ίδια μέθοδο και άρχισε να χρησιμοποιεί τα συμπαθή πουλιά για την αποστολή φαρμάκων σε άλλες πόλεις για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Όταν ένα από τα περιστέρια του έχασε τον προσανατολισμό του -λόγω ομίχλης- και επέστρεψε ταϊσμένο τέσσερις εβδομάδες αργότερα σκέφτηκε να βάλει μια αυτόματη κάμερα στα περιστέρια του για να εντοπίζει το δρόμο που ακολουθούν.

Έτσι κατάφερε να συνδυάσει τα δυο του χόμπι, την μεταφορά με περιστέρια και την φωτογραφία. Ένα πνευματικό σύστημα στην κάμερα ήλεγχε τη χρονοκαθυστέρηση πριν ληφθεί η φωτογραφία.



Όπως γίνεται σχεδόν με όλες τις εφευρέσεις, έτσι και αυτή τράβηξε την προσοχή του Στρατού. Τα αποτελέσματα στα πεδία των μαχών κατά τον Α' παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ενθαρρυντικά, αλλά πιο πολύ επιτυχία είχε η χρήση των περιστεριών ως αγγελιαφόροι και έτσι ο Neubronner σταμάτησε τις δοκιμές του.

Η ιδέα επέστρεψε στο προσκήνιο στα 1930 από έναν Ελβετό ωρολογοποιό -υπάρχουν αναφορές πως και ο Γερμανικός και Γαλλικός στρατός έκαναν κάποιες δοκιμές. Αν και τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον Β' παγκόσμιο Πόλεμο, είναι άγνωστο αν χρησιμοποιήθηκαν και για αεροφωτογραφίσεις. Η CIA ανέπτυξε αργότερα μια κάμερα με μπαταρίες για αεροφωτογράφηση με περιστέρια, αλλά τα αποτελέσματα είναι απόρρητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου