Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Αποκάλυψη για το "φιλί του ναύτη"

Ο ναύτης φιλά με πάθος μία νοσοκόμα στην Times Square στη Νέα Υόρκη στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία φωτογραφία που έγραψε τη δική της ιστορία. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ποιο είναι αυτό; Οι δύο πρωταγωνιστές παραμένουν άγνωστοι, παρά τις προσπάθειες πολλών να τους ανακαλύψουν.

Ένα νέο βιβλίο υπόσχεται ότι δίνει λύση στο μυστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο 89χρονος George Mendonsa και η επίσης 89χρονη Greta Zimmer Friedman είναι το ζευγάρι της φωτογραφίας.

Ο φωτογράφος του LIFE, Alfred Eisenstaedt, που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στις 14 Αυγούστου του 1945 ποτέ δεν ρώτησε τα ονόματα των δύο νέων, των οποίων η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού στις 27 Αυγούστου. Τότε όλοι ξεκίνησαν να αναζητούν την ταυτότητα του ζευγαριού.

Στο τέλος της δεκαετίας του '70 η νοσοκόμα Edith Shain έγραψε στον φωτογράφο Eisenstaedt λέγοντάς του ότι αυτή είναι η γυναίκα της φωτογραφίας, που έκανε βόλτα στην Times Square μετά τη βάρδιά της στο Doctor's Hospital της Νέας Υόρκης.

Καμπάνια ανεύρεσης
Καθώς δεν είχε αδιάψευστα στοιχεία, το LIFE ξεκίνησε το 1980 μία καμπάνια ανεύρεσης του ζευγαριού και πλήθος βετεράνων του πολέμου και νοσοκόμων εμφανίστηκαν επικαλούμενοι ότι ο καθένας τους είναι ο ''πρωταγωνιστής'' του συγκεκριμένου στιγμιότυπου.

"The Kissing Sailor"
Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες νόμιμες αξιώσεις. Λίγοι, όμως, μπορούσαν να παρουσιάσουν ισχυρές αποδείξεις για τα λεγόμενά τους.

Ο συγγραφέας George Galdorisi και ο συνεργάτης του Lawrence Verrie, στο βιβλίο τους "The Kissing Sailor", εκτιμούν πως υπάρχουν τέσσερις ή πέντε υποψήφιοι για την ταυτότητα του ναύτη και περίπου τρεις νοσοκόμες.

Χρησιμοποιώντας εγκληματολογική ανάλυση και φωτογραφική ερμηνεία, οι δύο άνδρες λένε πως μπορούν να περιορίσουν το πεδίο έρευνας και να ορίσουν ποιοι ήταν πράγματι μπροστά στον φωτογραφικό φακό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι δε γνωρίζονταν καθόλου, μοιράστηκαν αυτή την τρυφερή στιγμή. Ο ναύτης George Mendonsa είχε ραντεβού με την αγαπημένη του Rita Petry, έξω από το Radio City Music Hall εκείνο τον Αύγουστο.

"Πάνω στη χαρά και τον ενθουσιασμό που κάποιος φώναξε 'ο πόλεμος τελείωσε' έξω από το Radio City Music Hall, ο άνδρας αγκάλιασε και φίλησε την πρώτη νοσοκόμα που βρέθηκε μπροστά του, την Greta Zimmer Friedman", εξηγεί ο συγγραφέας Galdorisi.

Το παράλογο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το πραγματικό ραντεβού και μελλοντική σύζυγος του Mendonsa, σύμφωνα με τη Daily Mail, απεικονίζεται στη διάσημη φωτογραφία, πίσω από τον ώμο του.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου