Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η λίμνη με τα 1000 νησιά και τις αρχαίες βυθισμένες πόλεις


Η λίμνη Qiandao, ή Λίμνη με τα Χίλια Νησιά, βρίσκεται στην ανατολική επαρχεία της Κίνας, Zhejiang. Είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού σταθμού του ποταμού Xin'an. Το 1959, για να κατασκευαστεί η δεξαμενή του Xin'anjiang, η κοιλάδα πλημμύρισε και μετατράπηκε σε μια λίμνη έκτασης 573 τετ. χλμ με 17,8 κυβικά χλμ όγκο νερού. Στη λίμνη υπάρχουν 1.078 μεγάλα νησιά και μερικές ακόμα χιλιάδες μικρότερα.



Από τη λίμνη παράγεται ένα μεταλλικό νερό ενώ είναι γνωστή και για τα πλούσια δάση της (πάνω από 90%). Πρόσφατα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης τουριστών με θεματικά νησιά όπως το Νησί των Πουλιών, το Νησί των Φιδιών, το Νησί των Πιθήκων, το Νησί της Κλειδαριάς (με την μεγαλύτερη κλειδαριά παγκοσμίως) και το το Νησί Που Θυμίζει Τα Παιδικά Μας Χρόνια.

Αλλά αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της λίμνης είναι ίσως πιο αξιοπρόσεκτο από την ίδια τη λίμνη.



Πριν πλημμυρίσει η κοιλάδα, υπήρχαν στους πρόποδες του Όρους Wu Shi mountain (Πέντε Λεόντων) δυο αρχαίες πόλεις -η Shi Cheng και η He Cheng. Η Shi Cheng είχε χτιστεί το 621 μ.Χ. κατά τη δυναστεία Τανγκ (618-907 μΧ) και κάποτε ήταν οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Η He Cheng είναι ακόμα πιο παλιά. Χτίστηκε το 208 μ.Χ. στη δυναστεία Χαν (25 - 200) ως επιχειρηματικό κέντρο στον ποταμό Xin'anjiang.



Μαζί με τις δυο αρχαίες πόλεις, το 1959 βυθίστηκαν ακόμα 27 πόλεις, 1.377 χωριά και σχεδόν 500 τετ. χλμ αγροτικής γης. Περίπου 290.000 άνθρωποι μετανάστευσαν.

Οι δυο αρχαίες πόλεις παρέμειναν ξεχασμένες για 40 χρόνια, οπότε το 2001, ο τοπικός αξιωματούχος υπεύθυνος για τον τουρισμό, Qiu Feng, ήρθε σε συνεννόηση με μια καταδυτική λέσχη του Πεκίνου για να αυξήσουν την τουριστική κίνηση στη λίμνη Qiandao.



Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001, έγινε η πρώτη προσπάθεια να καταδυθεί κάποιος στην πόλη.

Το 2005, το τοπικό τμήμα για τον τουρισμό ανακάλυψε ακόμα τρεις αρχαίες πόλεις κάτω από την επιφάνεια. Στις 7 Ιανουαρίου του 2011, οι αρχαίες πόλεις αξιολογήθηκαν ως αρχαία ευρήματα.

Φτιάχτηκε ένα υποβρύχιο -που κόστισε 6,36 εκατομμύρια δολάρια- με χωρητικότητα 48 θέσεων για τις καταδύσεις, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, μιας και απαγορεύτηκε από τις τοπικές αρχές η κατάδυση σε ύδατα στην ενδοχώρα και από τότε δεν έχει γίνει καμία άλλη κίνηση για την κατάδυση στις αρχές λίμνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου