Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εννέα βιβλία διάσημων συγγραφέων που χάθηκαν στο χρόνο


Σίγουρα άπειρα βιβλία έχουν χαθεί στη διάρκεια των αιώνων, κάτι που καταδεικνύει την αδυναμία της ανθρωπότητας να διαφυλάξει τους πνευματικούς θησαυρούς της. Αυτά είναι τα πιο διάσημα.



1. Η κωμική διήγηση για τον Μαργίτη
Το έργο έχει αποδοθεί στον Όμηρο και πρωταγωνιστεί ένας χαζός ήρωας, ο Μαργίτης. Βέβαια υπάρχει και η θεωρία πως ο Όμηρος δεν ήταν καν υπαρκτό πρόσωπο αλλά δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτήν.
Οι γνώσεις μας για το συγκεκριμένο έργο προέρχονται από λιγοστές γραμμές που παραθέτονται σε άλλα έργα.

2. Χαμένα εδάφια της Βίβλου
Υπάρχουν 24 βιβλία στην Εβραϊκή Βίβλο αλλά υπάρχουν και τα "χαμένα βιβλία", όπως αποκαλούνται. Ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει αρχαία εβραϊκά και χριστιανικά κείμενα που έχουν αποκλειστεί από τη Βίβλο.
Και σε αυτήν την περίπτωση γνωρίζουμε για αυτά τα κείμενα από τις αναφορές που υπάρχουν στα εδάφια που έχουν σωθεί.

3. Cardenio από τον William Shakespeare
Υπάρχουν αποδείξεις πως η θεατρική ομάδα του κορυφαίου συγγραφέα ερμήνευσε το έργο προς τιμήν του βασιλιά James Α' τον Μάιο του 1613 και πως το έγραψαν ο Shakespeare και ο John Fletcher, ο συνεργάτης του. Αλλά το ίδιο το έργο έχει χαθεί.

4. Inventio Fortunata
Στο 14ο αιώνα, ένα Φραγκισκανός μοναχός από την Οξφόρδη, του οποίου το όνομα δεν έχει διασωθεί, ταξίδεψε στο Βόρειο Ατλαντικό. Περιέγραψε τη γεωγραφία της Αρκτικής καθώς και την τοποθεσία που νόμισε πως ήταν ο Βόρειος Πόλος, σε ένα βιβλίο το οποίο ονομάζεται Inventio Fortunata.
Έδωσε στο βασιλιά Εδουάρδο τον τρίτο ένα αντίγραφο του βιβλίου του, το 1360 ενώ μερικοί μελετητές υποστηρίζουν πως πέντε αντίγραφα υπήρχαν στην Ευρώπη πριν να χαθεί το βιβλίο.

5. Sanditon από την Jane Austen
Όταν η Jane Austen πέθανε τον Ιούλιο του 1817, σε ηλικία 42 ετών, άφησε πίσω της 11 κεφάλαια ενός μισοτελειωμένου βιβλίου, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ, καθώς δε βρέθηκε συγγραφέας ή εκδότης που να αναλάβει το έργο να το ολοκληρώσει.

6. The Isle of the Cross του Herman Melville
Σε ένα ταξίδι του στο Nantucket, τον Ιούλιο του 1852, ο Herman Melville έμαθε την τραγική ιστορία της Agatha Hatch, κόρης ενός φαροφύλακα, που έσωσε έναν ναυαγό και στη συνέχεια τον παντρεύτηκε. Όμως η ιστορία δεν είχε καλό τέλος, καθώς ο James Robertson την παράτησε.
Η ιστορία αυτή αποτελούσε πηγή έμπνευσης για ένα χειρόγραφο με τον τίτλο, η "Νήσος του Σταυρού", το οποίο παρουσίασε ο Melville στον εκδοτικό οίκο Harper & Brothers το 1853.
Αλλά ο εκδότης, για άγνωστους λόγους το απέρριψε. Έτσι το βιβλίο δε δημιουργήθηκε ποτέ.

7. The Poor Man and the Lady του Thomas Hardy
Το πρώτο μυθιστόρημα του Thomas Hardy περιέγραφε την ταραχώδη σχέση ενός φτωχού αγρότη με μία πλούσια κληρονόμο στην Αγγλία. Αυτό βέβαια το γνωρίζουμε μόνο από την περίληψη της πλοκής, που παραθέτεται σε μία καταγεγραμμένη συνομιλία του Hardy με τον Βρετανό ποιητή Edmund Gosse. Ο συγγραφέας, όταν το βιβλίο του απορρίφθηκε από τους εκδοτικούς οίκους δεν το έσωσε με αποτέλεσμα να χαθεί.

8. Το μυθιστόρημα του Ernest Hemingway για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Το 1922, η Hadley Hemingway, πρώτη σύζυγος του Ernest, μετέφερε με μία βαλίτσα διάφορα χειρόγραφα με σύντομες ιστορίες του συζύγου της καθώς και ένα μυθιστόρημα ανολοκλήρωτο. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη βαλίτσα και το πολύτιμο περιεχόμενό της κλάπηκαν.
Το μυθιστόρημα ήταν βασισμένο στις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

9. Double Exposure της Sylvia Plath
Το 1962 η Sylvia Plath ξεκίνησε να γράφει ένα μυθιστόρημα το οποίο είχε σκοπό να ονομάσει ή Double Exposure ή Double Take.
Έγραψε 130 σελίδες αλλά το βιβλίο δεν είχε ολοκληρωθεί όταν αυτοκτόνησε το Φεβρουάριο του 1963.

πηγή: cosmo.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Γκόγκολ έσκισε πολλά από τα χειρόγραφά του

    Τα χαμένα βιβλία είναι περισσότερα από τα υπάρχοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή