Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Διάσημες παλιές παραποιημένες φωτογραφίες



Μπορεί το Photoshop και όσα έχουμε μάθει πως γίνονται με αυτό, όπως αισθητικές επεμβάσεις ή διακριτικά σβησίματα ατόμων, αλλά η παραποίηση των φωτογραφιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Παλιότερα άλλωστε σας είχαμε παρουσιάσει ένα θέμα από το Life με τις πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες (1ο μέρος και 2ο μέρος). Η ιστοσελίδα Fourandsix.com έχει καταγράψει διάσημες φωτογραφίες που έχουν παραποιηθεί, στο θέμα "Photo Tampering throughout History".

Δείτε μερικές από τις πιο διάσημες παραποιημένες φωτογραφίες στα βιβλία της ιστορίας!
 
 

Το κεφάλι του Αβραάμ Λίνκολν στο σώμα του John Calhoun, περίπου 1860 (φωτογραφία πάνω)
Το εικονικό πορτραίτο του προέδρου των ΗΠΑ Abraham Lincoln είναι σύνθεση του κεφαλιού του και του κορμιού του πολιτικού των Νοτίων John Calhoun.
 
 
Ο Στρατηγός Γκραντ πάνω στο άλογο μπροστά από τους στρατιώτες, περίπου 1864


Ερευνητές από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αποκάλυψαν την απάτη μετά από διεξοδικές έρευνες. Η εικόνα δείχνει τον Στρατηγό Γκραντ μπροστά από τα στρατεύματά του στο City Point της Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Οι έρευνες έδειξαν πως αποτελείται από τρεις διαφορετικές φωτογραφίες: (1) το κεφάλι από ένα πορτρέτο του Grant, (2) το άλογο και το σώμα είναι του Στρατηγού Alexander M. Cook και (3) στο φόντο είναι αιχμάλωτοι του Συμμαχικού στρατού από τη μάχη του Fisher’s Hill στην Βιρτζίνια.
 
 
Ο Στρατηγός Francis P. Blair προστέθηκε στη φωτογραφία του Στρατηγού Sherman, περίπου 1865


Σε αυτή τη φωτογραφία ο Στρατηγός Sherman ποζάρει με τους Στρατηγούς του. Ο Στρατηγός Francis P. Blair (τέρμα δεξιά) προστέθηκε αργότερα, καθώς δεν ήταν παρόν στο συγκεκριμένο πλάνο.
 
 
Ο Μάο Τσετούνγκ αφαιρεί τον Πο Κου, 1936


Όπως έκανε ο Στάλιν (δείτε στο αφιέρωμα από το Life), έτσι και ο Μάο αφαιρούσε από τις φωτογραφίες όσους δεν τους ήθελε πια.
 
 
Ο Χίτλερ αφαιρεί τον Γκέμπελς, 1937


Σε αυτή τη φωτογραφία έχει αφαιρεθεί ο Γκέμπελς, αν και είναι άγνωστο γιατί μπορεί να έγινε αυτό.
 
 
Ο Καναδός Πρωθυπουργός William Lyon Mackenzie αφαιρεί τον Γεώργιο Στ' της Αγγλίας, 1939


Ο Καναδός Πρωθυπουργός, William Lyon Mackenzie, αφαίρεσε τον Γεώργιο Στ' από την αρχική φωτογραφία που είναι με την Βασίλισσα Ελισάβετ. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για την προεκλογική του αφίσα, οπότε μια άποψη που επικρατεί είναι πως καλύτερα θα ήταν αν είχε μόνο τη Βασίλισσα.
 
 
Ο Μουσολίνι αφαιρεί αυτόν που κρατάει τα ηνία του αλόγου, 1942


Για να φανεί πιο επικός και ηρωικός, ο φασίστας πολιτικός αφαίρεσε τον άντρα που κρατούσε τα ηνία του αλόγου.
 
 
Αφαιρέθηκε ο Ρώσος κοσμοναύτης Grigoriy Nelyubov, 1961


Στις 12 Απριλίου 1961, μια ομάδα από Ρώσους κοσμοναύτες με αρχηγό τον Γκαγκάριν ήταν οι πρώτοι που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένας απ' αυτούς, ο Grigoriy Nelyubov, αφαιρέθηκε από την φωτογραφία. Ο Nelyubov αποβλήθηκε από το πρόγραμμα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου