Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Το τραγούδι που θεωρήθηκε ύμνος στη μαστούρα

 
Τον Φεβρουάριο του 1967, ο Jimi Hendrix ηχογραφεί το «Purple Haze», το απόλυτο «drug song» των 60s.
 

 
PURPLE HAZE

Purple haze all in my brain
Lately things just don't seem the same
Actin' funny, but I don't know why
'Scuse me while I kiss the sky


Purple haze all around
Don't know if I'm comin' up or down
Am I happy or in misery?
Whatever it is that girl put a spell on me


Purple haze all in my eyes
Don't know if it's day or night
You got me blowin', blowin' my mind
Is it tomorrow, or just the end of time?

Στην ιστορία της παγκόσμιας ροκ σκηνής, ο Hendrix θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Γεννημένος στο Σιάτλ από αφροαμερικανό πατέρα και Ινδιάνα μητέρα, έμαθε μόνος του να παίζει κιθάρα στα 15 του, παρακολουθώντας άλλους μουσικούς και ακούγοντας δίσκους. Δύο χρόνια αργότερα εγκαταλείπει το σχολείο αποφασισμένος να αφοσιωθεί στη μουσική. Το 1966 μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου συγκροτεί μαζί με τον ντράμερ Mitch Mitchell και τον μπασίστα Noel Redding το περίφημο συγκρότημα «The Jimi Hendrix Experience».

Οι «The Jimi Hendrix Experience» δε θα μπορούσαν φυσικά να ξεφύγουν από το «πρότυπο» των ροκ-σταρ που τους εγκλωβίζει στην περιπέτεια των ναρκωτικών. Έτσι, το 1966 γράφουν το διάσημο «Purple Haze», το οποίο και ηχογραφούν τον επόμενο χρόνο χωρίς να φαντάζονται την επιτυχία που θα έχει. Για όσους δεν ξέρουν, το purple haze είναι ένα συγκεκριμένο είδος μαριχουάνας, του οποίου τα φύλλα έχουν ένα ιδιαίτερο μωβ χρώμα που οφείλεται στα μεγάλα ποσοστά μαγνησίου που περιέχει. Όπως ήταν φυσικό, το τραγούδι θεωρήθηκε ύμνος στη «μαστούρα».


Εκείνο που οι περισσότερα σήμερα δε γνωρίζουν είναι το μπέρδεμα που είχε προκαλέσει ο στίχος του τραγουδιού «excuse me while I kiss the sky», καθώς γινόταν αντιληπτός σε όσους το άκουγαν ως «excuse me while I kiss this guy». Λέγεται πως ο ίδιος ο Hendrix, όταν αντιλήφθηκε την «παρεξήγηση», διακωμώδησε το μπέρδεμα τραγουδώντας το «Purple Haze» στο Monterey Pop Festival με το λάθος στίχο!

Το 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Hendrix συνέχισε την καριέρα του με τους «Band of Gypsys», με τους οποίους έγινε και περισσότερο γνωστός. Πολύ γρήγορα θα γίνει διάσημος για την τάση του να πειραματίζεται με τη μουσική και να χρησιμοποιεί τους ηλεκτρικούς ενισχυτές στο μέγιστο δυνατό. Το περιοδικό Melody Maker θα γράψει «Μερικές φορές σου έδινε την εντύπωση πως έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του».

Ο σπουδαίος κιθαρίστας θα πεθάνει στα 27 χρόνια. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28» είχε πει λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Η επίσημη έκθεση του ιατροδικαστή έγραψε «Δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά και αναρρόφηση εμετού». Έτσι χάθηκε ένας μεγάλος καλλιτέχνης που προφανώς δεν είχε δώσει στη μουσική όλα όσα μπορούσε.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου