Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

10 παράξενες και μοναδικές σημαίες


Οι σημαίες χρησιμοποιούνται από την απαρχή της ανθρωπότητας. Κάθε χώρα και κίνημα -ακόμα και μερικοί άνθρωποι- έχουν τη σημαία τους. Άλλες είναι παράξενες, άλλες όμορφες αλλά υπάρχουν και κάποιες... βαρετές.

Δείτε 10 σημαίες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες, για διάφορους λόγους η κάθε μια.



Dannebrog - η παλαιότερη σημαία που χρησιμοποιείται ακόμα


Οι σημαίες πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα και στην Ινδία και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Επειδή λοιπόν είναι τόσο αρχαία, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η πρώτη, οπότε η πιο παλιά καταγεγραμμένη που χρησιμοποιείται ακόμα είναι η Dannebrog, η σημαία της Δανίας. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα -επίσημη ημερομηνία η 15η Ιουνίου 1219- και είναι εμπνευσμένη από διάφορες σημαίες των σκανδιναβικών χωρών. Πριν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη σημαία, στην περιοχή χρησιμοποιούνταν αυτή τον Βίκινγκ, μια τριγωνική που απεικόνιζε ένα κοράκι. Και η Αυστρία όμως ισχυρίζεται πως για έχει την παλαιότερη σημαία ακόμα σε χρήση, αν και πιθανότατα εμφανίστηκε γύρω στο 1230.


Σημαίες ναυσιπλοΐας



Οι σημαίες χρησιμοποιούνται για να μεταδώσουν και μηνύματα και πληροφορίες σε μακρινές αποστάσεις. Οι σημαίες αυτές εκδόθηκαν και χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυσιπλοΐα στις αρχές της δεκαετίας του 1800 και χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ.


Η σημαία του Νεπάλ - η μόνη σημαία κράτους που δεν είναι ορθογώνια


Αυτή η σημαία είναι ένας απλός συνδυασμός δύο μικρών, τριγωνικών σημαιών. Το βυσσινί είναι το χρώμα του ροδόδεντρου, του εθνικού λουλουδιού της χώρας. Το κόκκινο είναι επίσης το σήμα της νίκης στον πόλεμο. Το μπλε στο περίγραμμα συμβολίζει την ειρήνη. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 1962 οπότε και υιοθετήθηκε, αντί για τα εμβλήματα στην σημαία -ο ήλιος και το μισοφέγγαρο- υπήρχαν ανθρώπινα πρόσωπα, τα οποία αφαιρέθηκαν για να εκσυγχρονιστεί η σημαία. Τα πρόσωπα παρέμειναν όμως στο Βασιλικό Έμβλημα μέχρι την κατάργηση της μοναρχίας το 2008.


Λευκή σημαία


Η λευκή σημαία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο προστασίας της ανακωχής ή εκεχειρίας, καθώς και αίτημα για διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιείται επίσης για να συμβολίσει την παράδοση. Μια λευκή σημαία σημαίνει για όλους ότι πλησιάζει άοπλος διαπραγματευτής, με πρόθεση να παραδοθεί ή απλά να επικοινωνήσει. Η χρήση της σημαίας περιλαμβάνεται στις συμβάσεις της Γενεύης.


Μαύρη σημαία


Η μαύρη σημαία, και το μαύρο γενικότερα, έχει συσχετιστεί με την αναρχία από τη δεκαετία του 1880. Πολλές ομάδες αναρχικών έχουν τη λέξη "μαύρο" στα ονόματά τους και υπήρξαν μερικές που κατά καιρούς ονομαζόντουσαν «Μαύρη Σημαία». Το μαύρο αντιπροσωπεύει την άρνηση όλων των καταπιεστικών δομών και έρχεται σε σκόπιμη αντίθεση με τις πολύχρωμες σημαίες των περισσότερων κρατών. Επιπλέον, μιας και η λευκή σημαία είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την παράδοση στην ανωτέρα βία, η μαύρη σημαία είναι σύμβολο της περιφρόνησης και της αντίθεσης στην παράδοση.


Η σημαία των τρανσέξουαλ


Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε δει τη σημαία με το ουράνιο τόξο των ομοφυλόφιλων. Υπάρχει λοιπόν και η σημαία των τρανσέξουαλ. Δημιουργήθηκε το 2000, και εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μια παρέλαση στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η σχεδιάστρια της, Monica Helms, αναφέρει, "Το γαλάζιο είναι το χρώμα για τα αγοράκια, το ροζ για τα κοριτσάκια και το λευκό στη μέση είναι για όσους αισθάνονται πως έχουν ουδέτερο ή καθόλου φύλο και τους ερμαφρόδιτους. Σχεδιάστηκε έτσι γιατί από όποια μεριά και αν την δεις θα είναι πάντα σωστή. Συμβολίζει εμάς που προσπαθούμε να βρούμε το σωστό στις ζωές μας."


Jolly Roger


Jolly Roger είναι η γνωστή μαύρη σημαία με το κρανίο και τα σταυρωτά κόκαλα των πειρατών. Μερικές σημαίες περιλαμβάνουν και μια κλεψύδρα, ένα σύμβολο που αντιπροσώπευε τη θνησιμότητα και το θάνατο στον 17ο και 18ο αιώνα στην Ευρώπη.


Η σημαία της Δυτικής Αφρικής


Αυτή η ασυνήθιστη σημαία συνήθως -και κακώς- αποδόθηκε στην Αυτοκρατορία του Μπενίν. Είναι μία από τις τέσσερις που υπάρχουν σήμερα στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς κοντά στο Λονδίνο. Η προέλευση της είναι αβέβαιη -αν προήλθε από το Μπενίν ή χρησιμοποιήθηκε από τους συμμάχους του Itsekiri. Στην προθήκη της σημαίας στο μουσείο υπάρχει μια ετικέτα και αναφέρει το όνομα «Κένεντι», το οποίο φαίνεται να δείχνει πως την μετέφερε ο ναύαρχος F.W. Kennedy από την εκστρατεία εναντίον του Μπενίν το 1897.


Η σημαία του Άρη


Είναι μια τρίχρωμη σημαία που χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει τον πλανήτη Άρη. Αν και δεν υφίσταται νομικά, έχει εγκριθεί και χρησιμοποιείται από την Mars Society (μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση προώθησης διαστημικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ενθάρρυνση της εξερεύνησης και του αποικισμού του πλανήτη Άρη, που ιδρύθηκε από τον Robert Zubrin και άλλους στα μέσα του 1998) και την The Planetary Society (μια επίσης μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση και που ιδρύθηκε το 1980 από τους Carl Sagan, Bruce Murray και Louis Friedman και έχει μέλη από 125 χώρες σε όλο τον κόσμο). Η σημαία έχει σχεδιαστεί για να παρουσιαστεί η «μελλοντική ιστορία» του Άρη. Το κόκκινο συμβολίζει τον Άρη όπως είναι σήμερα. Το πράσινο και το μπλε συμβολίζουν τα στάδια στα οποία μπορεί να μετασχηματιστεί ο Άρης.


Η σημαία των Ναζί


Είναι ίσως η πιο αμφιλεγόμενη σημαία στην ιστορία του ανθρώπου και σήμερα έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Η σημαία σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος σκέφτηκε πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα ίδια χρώματα με αυτήν της αυτοκρατορικής Γερμανίας, επειδή, κατά τη γνώμη του, ήταν "σεβαστά χρώματα και εξέφραζαν το ένδοξο παρελθόν και που κάποτε τίμησαν τόσο πολύ το γερμανικό έθνος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου